Aktivizam i mladi

Ekologija u Vranju: (NE)Održavanje drvoredaTrulo drveće i višedecenijski isti pristup orezivanja gradsko zelenilo dovode do toga da drveća izgledaju kao velike metle.

Ono drveće, odnosno ,,zelenilo” koje ipak ne izgleda kao metla je orezano do stabla ili tehnikom ,,topping”. Naši stručnjaci ovu tehniku prevode kao ,,orezivanje u glavu.”Ovakav vid orezivanja se sve manje primenjuje u svetu, zbog štetnosti po drvo koje može da nastanu usled ponavljanja ovakvog načina orezivanja. U Americi i Kanadi u pojedinim gradovima zakonom je propisana novčana kazna, do 500 dolara po stablu. 

FOTO: InfoVranjske.rs

Iako na prvi pogled deluje da se održavanje drvoreda na gradskm ulicama u Vranju sprovodi neselektvno i ad hoc, za naš portal iz Komrada tvrde da se orezivanju drveća pristupa u zavisnosti od više faktora. Vrste sadnice, starosti, položaja sadnice u odnosu na nadzemnu instalaciju, udaljenosti sadnice od objekta i drugih okolnosti koji se razmatraju prilikom orezivanja su faktori koji se uzmaju u obzir prilikom planiranja. Plan sadnje drvorednih sadnica za potrebe grada izrađuje JP „Urbanizam i izgradnja grada Vranja“  nakon pribavljanja podataka o postojećem stanju i opštim uslovima sadnje.naglašavaju iz JKP Komrad Vranje

Sa jedne strane ,,metle“ a sa druge ,,uredno“ orezano drveće. 

Poslednji ,,veći poduhvat” u gradu, svakako je završetak radova u ulici Bore Stanković. Ovaj projekat takođe je pratio problem drvoreda.

Problem, jer drvored nije ni predviđen projektom uređenja. Nadležni su bili kreativni i rešili da postave saksije sa drvećem.

M. Stanković

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Goran 14/03/2022
    2. gradjanin+grada 01/04/2022

    Ostavi komentar