Dvodnevni izleti – predlozi i savetiDvodnevni izleti u prirodu mogu biti odlična opcija za upotpunjavanje slobodnih dana, pa imamo veoma zanimljive ideje za vas. U narednim redovima, navešćemo nekoliko korisnih predloga za putovanje, kao i najvažnije savete za organizaciju puta i boravka.

Pripremite se za putovanje

Kako će automobil biti vaš „pokretni dom” u naredna dva dana, prvenstveno bi trebalo obratiti pažnju na samo stanje vozila. Proverite pritisak u gumama, te ako je to potrebno, uradite ozbiljniji servis. Sledeći korak je sama priprema za boravak, odnosno pakovanje. Zbog uštede prostora i jednostavne upotrebe, vakuum kese za garderobu mogu poslužiti kao pogodna opcija za pakovanje rezervne odeće ili drugih kabastih predmeta (recimo, vreće za spavanje). Što se tiče ostalih stvari, za svaki slučaj ponesite još jedan par obuće te uređaje za beleženje uspomena (telefone i foto-aparate). Takođe, nikako ne izostavite lekove, a posebno one za alergiju, ukoliko ste podložni simptomima.Najvažniji saveti za izlete u prirodi

U slučaju da odaberete šumske lokacije u blizini reka ili slične predele u prirodi, trebalo bi da budete spremni na sve izazove. Evo nekoliko važnih saveta:

 • Nabavite kvalitetan šator. Ukoliko kampujete, kupovinom dobrog šatora bićete lišeni razmišljanja o sigurnosti u periodu vremenskih neprilika. Razmišljanje o uštedi je opravdano, ali imajte na umu da ovakva kupovina pre svega treba biti dugoročna.
 • Ponesite vreće za spavanje. Stavka koju nikako ne biste smeli zaboraviti, osim u slučaju da preferirate spavanje u automobilu. Postarajte se da svaki putnik ima svoj jastuk ili prekrivače.
 • Pobrinite se da imate dovoljno tečnosti. Iako će se u vašoj blizini verovatno nalaziti nekoliko izvora, bilo bi poželjno da sa sobom ponesete nekoliko balona vode.
 • Ne zaboravite i na hranu. Brza hrana iz konzervi ili nekoliko ovsenih kaša će verovatno biti najpraktičnije opcije. Ipak, kako je reč o ukusima, odabir će biti potpuno subjektivan.
 • Ponesite nekoliko predmeta koji boravak u prirodi mogu učiti još zabavnijim. Recimo, ukoliko obožavate muziku, to može biti gitara ili neki drugi instrument (pogodan za transport).

Neposredno pre samog putovanja, trebalo bi ponovo proveriti da li je sve spakovano. Kako ništa ne biste zaboravili (ili izgubili) predlažemo da napravite omanji spisak predmeta koje nosite sa sobom. Na taj način će provera pre polaska, ali i povratka, biti značajno jednostavnija.Dvodnevni izleti – obiđite srpske manastire

Poseta verskim zdanjima širom Srbije može biti fenomenalna opcija za dvodnevne izlete. Evo nekoliko interesantnih predloga:

 • Manastir Lazarica – nalazi se u nekadašnjoj prestonici, Lazarevom Kruševcu.
 • Ostrvska planina Fruška Gora nadaleko je poznata po brojnim manastirima, tako da se definitivno treba naći na vašoj listi.
 • Manastir Ravanica – nekadašnji centar umetničkog i književnog života, smešten je u blizini Ćuprije.
 • Hram Svetog Save – poseta ujedno može biti povod za detaljniji obilazak prestonice, a naročito ako dolazite iz manjih sredina.
 • Pored navedenih lokacija, predlažemo da posetite i zadužbine Nemanjića na Kosovu i Metohiji, te ostala zdanja na jugu zemlje.

Kako se pregršt manastira nalazi u brdsko-planinskim predelima, obilazak biste mogli da upotpunite osvajanjem najviših srpskih vrhova. Pogled će definitivno ostati uklesan u sećanju.

Posetite vinariju Zvonka Bogdana

Ova vinarija je otpočela sa radom sada već daleke 2008. godine, spajajući tradicionalne i moderne metode pravljena mnogima omiljenog pića. Nalazi se na istočnoj obali veštačkog jezera Palić, dok većinu zdanja odlikuje posebni dekorativni stil u arhitekturi – secesija. Uz degustaciju najboljih boca, u sam boravak je uključen i obilazak obližnjih lokaliteta, te same vinarije, uz pratnju specijalizovanog vodiča. Verujemo da će ovo biti jedna od najboljih avantura u vašem životu.

Dvodnevni izleti do Đavolje Varoši

Ovaj prirodni fenomen se nalazi na oko pola sata vožnje od Kuršumlije, a vrlo često je deo školskih izleta ili ekskurzija. O nastanku stenovitih skulptura prenesene su mnoge priče, od kojih se najčešće izdvaja legenda o skamenjenim svatovima čiji je greh sprečila Tvorčeva sila. U okviru turističke posete Đavolje Varoši, predlažemo da posetite i spa centre u samom okruženju, odnosno Kuršumlijsku, Lukovsku te Prolom Banju. Vredi napomenuti da je lokalitet bio u užem izboru za odabir sedam svetskih čuda novog sveta, te da ga upravo zbog toga neretko posećuju i inostrani turisti.

Obilazak lokaliteta u nekim od gradova i boravak u prirodnom okruženju mogu biti idealne opcije za dvodnevne izlete. Nadamo se da su vam se dopali naši predlozi, te da ćete obratiti pažnju na sve navedene savete! Želimo vam lep provod! Srećan put!

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala. • Ostavi komentar