Dragan Antić: Ulaganje u zdravlje GRAĐANA ovoj VLASTI je SKUPODragan Antić, predsednik Ekološkog ustanka u Vranju objavio je saopštenje za javnost nakon završene sednice Saveta za zaštitinu životne sredine. On je u saopštenju istakao da je za ovu vlast ulaganje u stanovništvo „Skupa stvar“.

Saopštenje prenosimo u celosti i bez dodatnih izmena.Dana 8. aprila, 2024. godine je zasedao Savet za zaštitu životne sredine. Tačke Dnevnog reda su bile:

 • Konstituisanje Saveta i izbor predsednika i zamenika Saveta Skupštine Grada Vranja;
 • Razmatranje Predloga Programa kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Vranja za 2024. i 2025. godinu;
 • Pitanja i predlozi.

Dragan Antić iz Ekološkog ustanka je predložio da se u Dnevni red Saveta uvrsti i problem zagađenosti vazduha PM česticama ali je taj predlog odbijen od strane vladajuće većine iz SNS-a i SPS-a.Obzirom da većinu u Savetu čini 7 članova vladajuće većine i 2 člana iz koalicija „Hrabro za Vranje“ i „Za naš grad“ nije usvojen predlog da za zamenika predsednika bude izglasan predstavnik iz redova opozicije Đorđe Dimić. Za predsednika i zamenika su izabrani članovi iz redova SNS-a.

Niko od članova Saveta nije hteo da raspravlja o Predlogu Programa kontrole kvaliteta vazduha izuzev Dragana Antića iz Ekološkog ustanka.

Iznešen je problem koji već desetinama godina muči ovaj grad tokom zimskih meseci, a da Grad Vranje ne preduzima ništa po tom pitanju. Grad Vranje ima četiri lokalne stanica za merenje kvaliteta vazduha ali ni na jednoj uređaj za merenje PM čestica.

Izgovor članova SNS-a je bio da je uređaj skup, da košta 20.000 evra. Tako je ulaganje u zdravlje stanovništa ovoj vlasti skupo. Na stanicama se meri koncentracija sumpor-dioksida, azot-dioksida, koncentracija čađi, ukupne taložne materije i koncentracija polena u vazduhu.

Pročitajte još i ovo: Napadnut kandidat za odbornika Dragan Antić

Članovima Saveta je ukazano da su to materije koje emituje saobraćaj i da Vranje nema metalurgiju, termoelektrane i hemijsku industriju te da su koncentracije ovih jedinjenja uvek u normali i u granicama dozvoljenih vrednosti. Ono što je naš najveći problem Grad Vranje ne meri, a ako nema merenja nema ni zagađenja.

Tako će ovim Predlogom Programa građani i 2024. i 2025. godine ostati uskraćeni za prave informacije o kvalitetu vazduha koji udišu.

Dragan Antić ističe da je to čista obmana građana i da se Gradska Vlast igra sa zdravljem Vranjanaca, tj. da im je zdravlje stanovništva poslednja rupa na svirali. Ako nema merenja nema ni zagađenja PM česticama, a to onda znači da nema ni predloga mera za smanjenje zagađenja vazduha u zimskim mesecima. Obzirom da merenja neće biti ni naredne dve godine to znači da se problem neće rešavati sve dok grad vode ljudi koji ga vode.

NIV / ZS

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Milorad 08/04/2024
  2. Dragan 08/04/2024
  3. I.Petrusevic 09/04/2024

  Ostavi komentar