Aktivizam i mladi

Đerenka: Umesto SIMBOLA postala RUGLO gradaJedna od najprepoznatljivih objakata u Vranju česma Đerenka išarana je grafitima i puna smeća.

Još jedan primer zapostavljanja kulturnog nasleđa jeste i ovaj kulturni spomenik, o kome se čuje čini se samo kada se zapeva pesma ,,Fatiše kolo vranjske devojke”.Meštani naselja Gornja Čaršija gde se nalazi ovaj spomenik za portal InfoVranjske.rs ističu da ako se komšiluk ne seti da očisti prostor oko česme, država sigurno neće.

Gledam svaki dan Đerenku, tu blizu živim. Deca se skupljaju kad je lepo vreme, igraju se ali većim delom godine prostor oko česme je zapušten, smatra jedan od žitelja ovog dela grada.Stariji stanovnik ovog dela grada kaže za portal InfoVranjske.rs da je Đerenka potpuno zaboravljena.

Ja sam malo stariji čovek, i voleo bih ovom prilikom da skrenem pažnju na poptuno zaboravljenu drugu Đerenku. Takozvana partizanska Đerenka, koja je skroz skrajnuta i zaboravljena a ipak je i ona prikaz jednog vremena, smatra on.

Podsećamo, i dalje nema preciznih istorijskih podataka kada je tačno podignuta Đerenka česma. Legenda kaže da je podignuta u vreme osmanske vladavine nad Vranjem, a događaj koji se veže kao mit o nastanku jeste slomljeno srce turčina Đerđeleza i neuzvraćene ljubavi lepe vranjanke. Đerđelez je napustio Vranje, a na mestu tadašnjeg izvora podgnuta je česma Đerenka.

Malo je poznato da pored ,,stare” Đerenke postoji i tzv ,,nova” česma u neposrednoj blizini. Podignuta u vreme SFRJ.Zbog izmeštanja izvora 1946. godine podgnuta je i druga Česma tridesetak metara niže.

M. Stanković

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Sotir 10/02/2022

    Ostavi komentar