Deo Sobine i DALJE bez vode: Vodovod bez mogućnosti i novcaGrađani Sobine, prigradskog vranjskog naselja, oni koji žive na većoj nadmorskoj visini, u trećoj visinskoj zoni, oko jedan kilometar od centra grada, a snabdevaju se vodom iz planinskog izvora, požalili su se portalu InfoVranjske.rs da već tri meseca imaju problem sa vodosnabdevanjem u nešto više od desetak domaćinstava.

Na tom lokalnom gravitacionom vodovodu koji nije deo gradske mreže pukla je cev, vode nema ili «jedva curi» na slavinama, a Sobinčani ne mogu da poprave oštećenu cev, jer bi morali da raskopaju asfalt na nedavno asfaltiranoj ulici, ali da prethodno obezbede odobrenje za te radove.Grad Vranje je bio investitor tog asfaltiranja, pa bi morali da nam pomognu da rešimo problem ove agonije u vodosnabdevanju, kažu poprilično gnevni žitelji viših delova Sobine.

Portal se obratio JP „Vodovod“ u Vranju i dobio odgovor iz ovog javnog preduzeća koji penosimo u celosti i bez izmena.Deo naselja Sobina nije povezan na gradsku mrežu, jer sistem vodosnabdevanja u Vranju tehnički ne može da isporuči vodu na tu visisnku kotu na kojoj je deo naselja, niži delovi prema Cetinjskoj ulici su priključeni na gradsku mrežu.

Snabdevanje planinskim vodotokom je u privatnoj režiji grupe građana i to je njihovo vlasništvo, „Vodovod“ ne kontroliše i nema vlasništvo na tom sistemu.

Rešenje je moguće izgradnjom treće visinske zone vodosnabdevanja, prošle godine započeta je prva faza ovog projekta izgradnjom rezervoara „Jevrembunar“ i nastaviće se u skladu sa finansijskim sredstvima. Trenutno u mogućnosti smo da isporučimo vodu do kote 560 metara, a dobar deo Sobine je iznad te kote.

Mi smo pristali da sprovedemo gradsku vodu sa sedam domaćinstava iz Hadži Tomine ulice, sklopili smo ugovor o priključenju, treba da plate po 59.910 dinara za razvoj ulične mreže od 154 metra, ukupno 359.766,66 dinara,

Do sada je dato 109.500 dinara i kada uplate premaše polovinu ugovorene sume, otpočećemo s radovima. Samo jedan ugovarač je uplatio 80 odsto ugovorenog iznosa, a dobar deo ne podmiruje obaveze po ugovoru o sufinansiranju, gde 50 odsto obezbeđuju «Vodovod» i Grad Vranje,‚a 50 odsto obezbeđuju privatni ugovarači, piše u odgovoru JP „Vodovod“ na pitanje InfoVranjskih.rs o problemima sa vodosnabdevanjem u višim delovima naselja Sobina.

Podsećamo, žitelji ulice Vaska Pope u Sobini još pre godinu i po dana su se žalili portalu „da skoro 40 godina nemaju vodu“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Princip 25/01/2023

    Ostavi komentar