Dan OSLOBOĐENJE Banje: Tvrdo-meka beseda NAPREDNJAKADan oslobođenja Vranjske Banje od Turaka 1878. godine, 26. januar, protekao je na svečanoj sednici Skupštine Gradske opštine u zajedničkom lamentiranju u SNS željoteci vodećih ljudi, Grada Vranja u liku gradonačelnika Slobodana Milenkovića, i Banje u liku predsednika Gradske opštine Dragana Sentića.

Gradonačelnik Milenković, jedan od dvojice govornika, najpre je održao rodoljubivu tiradu sa jakim nacionalnim predznakom, a zatim se osvrnuo na razvoj Vranjske Banje.Građani vranjskog kraja znali su da cene i slave oslobodilačku srpsku vojsku, oficire i vojnike, koja ih je oslobodila od viševekovnog ropstva i pripojila matici Srbiji, a mi danas treba da se sećamo herojstva vojnika i vojskovođa kome su se pre 144 godine radovali građani Vranjske Banje i Vranja, istakao je gradonačelnik Vranja.

Milenković je u nastavku rodoljubive tirade ostao nedorečen, poručivši da je viševekovna turska vladavina ostavila dubok trag na sveukupno srpsko nacionalno biće», ali nije precizirao koje smo elemente mentalnog sklopa primili od Turaka, kao što je, primera radi, izrazita sklonost ka korupciji i mitu.Gradonačelnik Vranja nije propustio priliku da se osvrne i na „ekonomski razvoj“ Banje, ocenivši „da izgradnja hotelskog kompleksa predstavlja najveću turističku investiciju u Srbiji koja obećava preporod ovog mesta i sjajnu perspektivu za njene žitelje“.

Verujemo da će investiranje u razvoj turizma zaustaviti odlazak mladih iz Banje“, naglasio je Milenković, ali se nije osvrnuo na broj od nekoliko hiljada ljudi koji su zauvek napustili Banju i najnižu prosečnu platu u Srbiji baš u ovom mestu koja je za više od 20.000 dinara manja od proseka mesečnih zarada na nivou Srbije.

Dragan Sentić, predsednik banjske opštine, takođe nije propustio priliku da pohvali „sjajnu“ budućnost Vranjske Banje.

Izgradnja hotelskog kompleksa predstavlja prekretnicu u razvoju Banje i obećava sjajnu perspektivu za sve njene građane», napomenuo je Sentić, izbegavši da oroči datum „sjajne banjske perspektive“, rekao je Sentić

Slaviša Bulatović, poslanik i predsednik Gradskog odbora SNS u Vranju, nije govorio na sednici, sve vreme je bio pod maskom, izbegavši da progovori koju o smrzavanju građana koji su uveli daljninsko grejanje termalnom vodom, „Rasadnicima“, TIV-u, „Živinoproduktu“, nezaposlenosti Banjčana i ubrzanom demografskom pražnjenju.

Na kraju svečane sednice banjskog parlamenta, dodeljena su tri priznanja, specijalno priznanje, Dejanu Stajiću, vlasniku uspešnog poljoprivrednog gazdinstva u Toplacu, i priznanja Zoranu Đorđeviću za učešće u akcijama prikupljanja krvi i Luki Stamenkoviću, učeniku generacije u Osnvnoj školi „Predrag Devedžić“ u Vranjskoj Banji.  

S. Kostić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Бањка 27/01/2022
    2. Dolinarac 27/01/2022
    3. Bugarin+bosilegrad 28/01/2022

    Ostavi komentar