Dan Biblioteke: Otvoreno Odeljenje za DIGITALIZACIJUDan Javne biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju, obeležen je otvaranjem Odeljenja digitalizacije, a svečanost povodom 143 godine od osnivanja ove kulturne ustanove protekla je i znaku osvrt na 95 godina od smrti književnika Bore Stankovića.

Zoran Najdić, direktor Biblioteke u Vranju, pozdravljajući ugledne goste i brojne zvanice, osvrnuo se na značaj digitalizacije u modernom bibliotekarstvu.Ovo je važan dan za Biblioteku koja je uz pomoć Ministarstva kulture i lokalne samouprave u Vranju opremila Odeljenje digitalizacije u kome će rad najpre predstavljati sponu sa Zavičajnim odeljenjem. Tu mislim na vizuelnu građu iz koje izdvajam autentične rukopise velikih Vranjanaca, Bore Stankovića, Đorđa Tasića i Jovana Hadživasiljevića, naveo je Najdić.

Alma Rizvanović u ime Ministarstva kulture istakla je značaj „decentralizacije bibliotekarske mreže u Srbiji sa ciljem očuvanja kulturnog identiteta“, a Izabela Savić, gradska većnica za kulturu, potencirala je „izuzetan značaj Biblioteke u Vranju na planu razvoja i širenja kulture u čitavom okrugu i značaj uvođenja modernih tehnologija u bibliotekarstvu“.

Dragana Milunović, zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, ocenila je otvaranje Odeljenja digitalizacije u Biblioteci u Vranju kao „temelj modernog bibliotekarstva“.

NIV    1. Jelena 21/06/2022

    Ostavi komentar