Da li je Justin i dalje „Vranjski“: Patrijarh otvorio izložbu ĆELIJSKOGPatrijarh Srpske pravoslavne crkve, gospodin Porfirije otvorio je 17. maja, 2024. godine, otvorio je izložbu pod nazivo „Prepodobni Justin Ćelijski – riznica duha i premudrosti“, koja je postavljena u Beogradu.

Podsećamo, u Vranju je praznik koji se održana 14. juna, 2024. godine, posvećen Blagoju Popoviću (Justinu Popović) predstavljen kao dan „Sveti mučenik Justin Filozof – Prepodoni Justin Vranjski i Ćelijski“, ali je u crkvenim kalendarima kao i na svim zvaničnim portala SPC-a praznik pominje bez Vranja.Podaci koji se nalaze na portalu Eparhije vranjske, pokazuju da je Justin slavi kao Vranjski i Ćelijski, dok podaci sa sajtova SPC-a pokazuju da je Justin isključivo Ćelijski.

Justin Popović kanonizovan je 2. maja, 2010. godine od Strane SPC-a, ali „samo“ kao Ćelijski. Nakon toga javnosti na jugu Srbije predstavljeno je da se episkog Pahomije izborio da pored njegovog imena stoji i ime grada odakle dolazi.Još jedan podatak koji potvrđuje da Justin, ipak nije Vranjski (bar za Sprsku pravoslavnu crkvu), jeste bibloteka koja se nalazi u Trebinju.

Biblioteka koja se sastavni deo Eparhijskog doma Eparhije zahumsko – hercegovačke i primorske u otovrena je pod nazivom „Prepodobni Justin Novi Ćelijski“. Ovu biblioteku otvorio je Atanasije Jevtić jedan od učenika Justina Popovića.

Podsećamo, portal InfoVranjske.rs već je ranije pisao o izjavama Justina Popovića o Vranju. A ceo tekst možete pročitati OVDE.

Pored promene „zvaničnog“ imena Svetog Justina, na izložbu nije prisustvovao ni episkop Vranjski Pahomije.

MSB

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar