Da li će ostvariti pravo na INVALIDSKU PENZIJU: Joca RISTIĆ u raljama BIROKRATIJEDnevne novine „Novosti“ objavile su tekst pod sadržajem „JOVA RISTIĆ IZ VRANJA BIJE ADMINISTRATIVNU BITKU DA OSTVARI PRAVO NA INVALIDSKU PENZIJU: Sportista u raljama birokratije„. Tekst objavljujemo u celosti i bez dodatnih izmena.

KADA se u Vranju pomene Jova Ristić, niko nema dilemu o kome je reč. Humanitarac i bivši fudbaler čiju karijeru je prekinula nesreća zbog koje nema 70 odsto stopala, ali pre svega čovek koji nije odustao od sporta ni posle dugog perioda oporavka, pa se posvetio deci i trenerskom radu sa njima.Mnoge nagrade i pohvale, zvanja humaniste kao i heroja i sportskog radnika godine su samo neka od priznanja kojim se društvo na neki način zahvalilo ovom čoveku. Jova, međutim, bije ovih dana neobičnu administrativnu bitku u kojoj nema logike, a zakon se tumači po ličnom izboru.

Zaposlen u vranjskom Sportskom savezu, koji je u procesu maratonskih sudskih sporova zbog neisplaćenih zarada, Jova osim što gotovo pet godina radi bez plate nema overenu ni zdravstvenu knjižicu, iako nije tajna da mu je tokom treninga pre desetak godina pao pregradni zid u Sportskoj hali na nogu i učinio ga invalidom.– Nisam jedini u tom problemu. Lečim se kako znam i umem zahvaljujući lekarima u privatnoj praksi koji su uvek tu da uradimo nužne preglede. Iako imam evidentan invaliditet nikada nisam razmišljao o ivalidskoj penziji, ali zbog sve težeg zdravstvenog stanja doneo sam odluku da ostvarim to pravo – priča proslavljeni vranjski sportista.

Godine čine svoje pa povređena noga trpi dodatno opterećenje i Jova se sve teže kreće bez pomagala. Očekuje ga i operacija vene, a i bolovi u leđima su sve jači. Odlučio je zato da se obrati nadležnima i proveri ispunjava li uslove za invalidsku penziju.

– U vranjskom Fondu PIO, ljubazno su me uputili na proceduru, ali tu smo uvideli prvi problem: nedostatak zdravstvene knjižice jer u pripremi dokumentacije za komisiju ne mogu se uzeti u obzir izveštaji iz privatne prakse, a zaposleni u Sportskom savezu od juna 2021. nemaju overene zdravstvene knjižice – kaže naš sagovornik.

Sportski savez se 12. marta obratio direktoru Zdravstvenog centra u Vranju dr Saši Đorđeviću sa molbom da Ristić čije je zdravlje narušeno obavi potrebne preglede, ali do danas odgovor nije stigao.

Kako „Novosti“ saznaju u pravnoj službi smatraju da ne postoji zakonski okvir za pravljenje ovakvih ustupaka.

– Razmišljam da odustanem, jer ne postoji način da u ovom začaranom krugu obavim potrebne preglede i pojavim se na komisiji koja odlučuje o penziji. Imam 49 godina i volim da radim sa decom, ali zdravlje mi sve manje dozvoljava da budem maksimalno posvećen. Ostaje samo da verujem da će se agonija sudskih postupaka nekako okončati i status radnika Sportskog saveza rešiti – kaže Jova.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Baki 10/04/2024
    2. Mojisudrugovi 10/04/2024

    Ostavi komentar