CRTA: Važno je podržati oni koje kažu NE političkim pritiscima Politički pritisci na birače dešavaju se gotovo svakodnevno, a ne samo uoči izbora, jedan je od ključnih nalaza Crtinog istraživanja o političkim pritiscima, o čemu je bilo reči i večeras na tribini „Čaj protiv političkih pritisaka“ održanoj u Vranju.

Iako su politički pritisci, kako je istraživanje pokazalo, deo svakodnevice za mnoge građane Srbije, o tom problemu se nedovoljno govori. Izbornu korupciju i politički klijentelizam građani neretko doživljavaju kao vid redovnih stranačkih aktivnosti i legitimne borbe političkih aktera. Takve, protivzakonite prakse percipiraju se kao glavna obeležja političke kulture u Srbiji.

I upravo u cilju borbe protiv normalizacije političkih pritisaka, Crta je pokrenula kampanju “Jači od pritiska”. Kampanja je inspirisana odvažnim ljudima čija iskustva dokazuju da je moguće reći NE i osloboditi se iz mreže pritisaka – Ranke Kašiković, zaposlene u Gerontološkom centru u Subotici, i Stefana Vukića, šumarskog inženjera iz Požarevca, nekada zaposlenog u Srbijašumama. Ranka je od suda, ali i od javnosti, zatražila zaštitu od mobinga kojem je bila izložena pošto je odbila da ide na miting, a Stefan se sudski izborio protiv javnog preduzeća u kojem je dobio otkaz zbog ukazivanja na propuste politički moćnih rukovodilaca. 

Upravo su Ranka i Stefan lica i poruka Crtine kampanje. Njihova borba je inspiracija koja u svima nama oslobađa veru da možemo biti jači od onih koji nam ukidaju prava i slobode.

Istražujući temu političkih pritisaka, Crta je zabeležila iskustva koja daju zabrinjavajuću sliku društva teško nagriženog političkom korupcijom i nepoverenjem građana u institucije koje bi morale da štite zakone. 

Uverili smo se koliko je hrabrosti potrebno ljudima da bi makar i anonimno govorili o onome što ‘svi znaju’, a o čemu svi ćute. Zato verujemo da je važno reći ‘ne’ onima koji prete, ucenjuju i potkupljuju, a možda je i važnije reći ‘da’ onima koji su odlučili da više ne pristaju na političke pritiske, pokazati im da smo tu za njih, solidarni i empatični”, rekao je večeras Pavle Dimitrijević, šef pravnog tima Crte. 

Istraživački tim Crte je prikupio svedočanstva desetina žrtava političkih pritisaka i ukazao na mehanizme zloupotreba. Nalazi ovog kvalitativnog istraživanja dostupni su javnosti na veb sajtu pritisci.crta.rs.    1. Trgovište 21/06/2023
    2. Običan čovek 22/06/2023

    Ostavi komentar