CRTA: Unaprediti komunikaciju sa poslanicima i otvoriti prostor za diskusiju od javnog interesaLeskovac, 3. decembar 2022. godine – Zaobilaženje procedura, sprečavanje razmene mišljenja i nemogućnost kontaktiranja i dolaska do poslanika su neke od odlika parlamenta u Srbiji, koje ne smemo dozvoliti da se normalizuju i prevladaju nad javnim interesom građana, zaključak je tribine “CRTAmo Parlament” koju je organizovala inicijativa Otvoreni parlament u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu.

Učesnici tribine koordinatorka inicijative Otvoreni parlament Tamara Branković, v. d. pomoćnika generalnog sekretara Narodne skupštine rukovodilac Sektora za zakonodavstvo Milan Čuljković i tužilac Predrag Milovanović, složili su se da je neophodno podsetiti građane da je uloga parlamenta da brani javni interes i da predstavlja građane Srbije, kako bi javnost aktivno učestvovala u donošenju odluka i uključila se u rad skupštine.
Kada govorimo o komunikaciji između građana i poslanika, jedna od osnovnih uloga mehanizma pod nazivom “javno slušanje” jeste da skupština na ovaj način dobije uvid i informacije od stručne javnosti koji su to gorući problemi u društvu i za šta ona kao najviše zakonodavno telo treba prva da se pita.  Nažalost, to u praksi veoma slabo funckoniše. Deluje da se ti mehanizmi primenjuju kada postoji nekakav pritisak spolja, kao što je bila izmena dela o pravosuđu u Ustavu. Što znači da s jedne strane ti spoljašnji faktori mogu da utiču, ali kada se radi o uticaju javnosti i građana Srbije – tu stvari idu teže”, istakla je koordinatorka inicijative Otvoreni parlament Tamara Branković.

Branković je dodala i da kontaktiranje poslanika ne teče na način koji bismo želeli i da moramo biti svesni da poslanici parlamenta u Srbiji nemaju kapaciteta poput poslanika u Bundestagu u Nemačkoj, ali da nije u redu da pitanja i obraćanja poslanicima upućena od strane građana ostanu bez bilo kakvog odgovora.Očekivanja koje mi kao društvo imamo od parlamenta nisu realna. Mi želimo da parlament bude jednistven, a zaboravljamo da je parlament mesto za vođenje dijaloga. Kada kažemo dijalog, ovde mislimo pre svega na sučeljavanje i sukobljavanje različitih mišljenja. Nažalost, najčešće se sve svodi na vođenje određenih politika, dok poslanici biraju u kom svetlu će se prikazati i kako će se ponašati, jer parlament doživljavaju kao pozornicu i građanima priređuju igranu predstavu”, naglasio je v. d. pomoćnika generalnog sekretara Narodne skupštine rukovodilac Sektora za zakonodavstvo Milan Čuljković.

Čuljković je dodao i da pravila i procedure koje uređuju rad skupštine postoje duži niz godina, ali da je suština poverenje građana u ovu instituciju i da li ona svoju ulogu sprovodi u skladu sa pravilnicima. Takođe, rekao je i da je neophodno da teme koje su na dnevnom redu parlamenta budu od zaista krucijalne važnosti za život građana Srbije, jer se stiče utisak da se dosta vremena poklanja praznom hodu i diskusijama koje ne vode nikakvim rezultatima i rešenjima.

Živimo u zarobljenom društvu. Institucije su po definiciji zapravo tvorevina građana, a mi nailazimo na zatvorene institucije koje ne rade u cilju odbrane javnog interesa. Ustav  kaže da imamo trodelnu podelu vlasti, s tim što je većinsko mišljenje građana da je izvršna vlast predominantna i da se ta egzekutiva nadvila nad zakonodavnom  i sudskom vlašću. Takođe, sudska vlast po ustavu je nezavisna. Nažalost ona nije toliko vidljiva u javnom prostoru i stiče se utisak da zapravo i ne postoji”, izjavio je tužilac Predrag Milovanović.

Milovanović je rekao i da su institucije odraz jakog ili slabog društva i da je potrebno raditi na unapređivanju demokratije. Podsetio je da Srbija zapravo ima dobre zakone i procedure, ali da je najveći problem u političkoj i pravnoj kulturi našeg društva koja se ogleda u neadekvatnom sprovođenju i poštovanju istih.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar