Zaštitnika nema ko da štiti

Eko Taxi Vranje

Narednih mesec dana vlast u Srbiji polaže malu maturu. Borisu Tadiću, Ivici Dačiću i Mlađanu Dinkiću matursko pitanje je poznato: reizbor Saše Jankovića, zaštitnika građana Republike Srbije.

Dobro je što je tako! Baš pred izbore ova vlast mora da se izjasni o bolnom pitanju – hoće li ukazati poverenje ombudsmanu Saši Jankoviću, kome u julu ističe mandat. Bude li se dogodilo da „zbog skupštinske procedure“, pitanje njegovog reizbora ne bude uvršteno u dnevni red do kraja saziva ovog parlamenta, biće to najbolji znak da je sa dužnosti smenjen čovek koji je bio kamen u cipeli ove vlasti.U sličnu poziciju, pre nekoliko meseci, vlast je dovela i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića. On je političkim i partijskim elitama, na svim nivoima u ovoj zemlji, pravio takvu ševu od koje su pojedinci dobijali noćne more. Šabića su odbranili mediji, nevladine organizacije i beogradske kanacelarije međunarodnih organizacija, tako što su poveli kampanju iz koje vlast nije pronašla izlaz.

Saša Janković je sve ovo vreme toliko puta na optuženičkoj klupi držao srpsko pravosuđe, dovodio je do ludila državnu administraciju, a stanovnike Nemanjine 11 držao konstantno na bensedinu. Zato za njega danas kažu da je u ovakvoj nam bahatoj Srbiji, ličnim postupanjem „izgradio“ instituciju ombudsmana, da je po osnovu najviših svetskih standarda, učvrstio međunarodni ugled Srbije: Ujedinjene nacije su stepen njegove nezavisnosti ocenile najvišim rejtingom – A. Na žalost biće da je sopstvenim profesionalnim radom, Saša Janković diskvalifikovao samoga sebe.

Srbija ovde i danas, najpre je pokazala da ovoj balkanskoj krčmi nije potrebna stolica za ženu heroja – Vericu Barać, predsednicu Savet za borbu protiv korupcije. Potom je Srbija ovde i danas, pokazala da ovoj balkanskoj krčmi nije potreban hazarder Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja. Sada Srbija, ovde i danas, pokazuje da ovoj balkanskoj krčmi nije potreban ni Saša Janković, zaštitnik građana.  • Ostavi komentar