Vulf & Mirko

Eko Taxi Vranje

Državno tužilaštvo u Hanoveru prošlog četvrtka je najavilo pokretanje postupka kojim će biti ukinut imunitet šefu Nemačke države Kristijanu Vulfu. Time će se stvoriti potrebne pretpostavke za otvaranje istrage protiv predsednika. Samo nekoliko sati kasnije, Vulf je podneo ostavku.  

U petominutnom obraćanju naciji on je priznao da je izgubio poverenje građana. Rekao je da je zbog toga postalo nemoguće da dalje obavlja funkciju koja predstavlja „moralni kompas nacije“.Ovim činom je i kancelarka Angela Merkel pretrpela ozbiljan udarac s obzirom da je Vulf bio njen čovek od poverenja. Zato je odložila sve državničke obaveze da bi pred kamerama pogledala naciji u oči.

Šta je predsednik Nemačke skrivio? Tužilaštvo je saopštilo da je izvlačio korist na osnovu prethodne funkcije. Kako? Za vreme Vulfovog mandata, vlada Donje Saksonije odobrila je pokriće za kredit od četiri miliona evra jednom filmskom producentu. Tako je, u državi u kojoj su svi građni pred zakonom jednaki, na red došao „slučaj Vulf“.

U praksi ima i drugih primera. U ovoj zemlji Srbiji postoji vladino telo koje se zove Savet za borbu protiv korupcije. Na čelu saveta je žena heroj – Verica Barać. U jednom od brojnih izveštaja, Savet i gospođa Barać bave se ništa manje nego predsednikom Vlade.

„Cvetković je od 2003. do 2004. godine, kao direktor Agencije za privatizaciju učestvovao u najmanje 88 sumnjivih privatizacija. Jedan od najvećih Cvetkovićevih grehova jeste to što je u vreme kada je bio na čelu Agencije, istovremeno bio i izvršni direktor firme Ces Mekon, koju je ista ta Agencija angažovala. Sve privatizacije su završene u uskom krugu ljudi. To je strašan sukob interesa“, konstatuje u izveštaju gospođa Barać i dodaje da je Cvetkovićev pomoćnik bio Dušan Nikezić, sin vlasnika Ces Mekona, koji mu je sada savetnik u Vladi Srbije.

Čitaoče dragi, pročitaj ponovo prethodni pasus? Dakle, srpski premijer je kao direktor Agencije i ujedno izvršni direktor konsultantske firme, na sumnjiv način privatizovao najmanje 88 preduzeća.

U svakoj normalnoj državi tužilac bi ekspresno pokrenuo postupak, a Mirko Cvetković bi podneo ostavku. Srpski tužilac, za razliku od nemačkog, ne meša se u svoj posao! A ni Mirko nije Vulf.  • Ostavi komentar