Voće za vrele dane



Voće je vrlo zdrava namirnica, trajno potrebna ljudskom organizmu zbog svog bogatog i raznovrsnog sadržaja. Ti sadržaji ne odnose se samo na njegove energetske vrednosti, minerale i vitamine, nego prvenstveno na obilje drugih fitonutrijenata, u koje posebno ubrajamo izoflavonoide. Izoflavonoidi su jaki antioksidansi, potrebni ljudskom organizmu za neutralizaciju viška slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Odličan je izvor vitamina C i beta karotina  koji takođe čuvaju ćelije od slobodnih radikala. Sveže voće pomaže varenju, reguliše nivo holesterola u krvi i odlična je prevencija protiv srčanih i malignih oboljenja. Sadrži prirodni šećer fruktozu, koja daje organizmu energiju ne podižući naglo nivo insulina u krvi kao što je slučaj sa glukozom (čokolade,bombone i ostali slatkiši).

Kalorijska vrednost voća relativno je mala pa nema opasnosti od gojenja, ali umerenost ni u ovom slučaju nije na odmet pa ne preterujte sa voćnim obrocima. Voće je najprirodniji čistač organizma. Pošto je brzo svarljivo, najbolje se apsorbuje kada se uzima kao zaseban obrok, a najhranljivije je kada se jede sirovo jer je tada gubitak minerala i vitamina sveden na minimum. Mnogi se, bilo zbog nekih hroničnih bolesti bilo zbog različitih dijeta suzdržavaju od konzumiranja voća. Ipak, pojedine vrste voća, uz umerenost u jelu, mogu svakome koristiti. Preporuka je  da se dnevno unese dve do tri doze voća, najbolje za užinu. Jedna doza je osrednja jabuka, kruška, banana ili pomorandža, kao i pola šolje seckanog voća, voćne salate, čaša ceđenog voća ili desetak zrna koštunjavog voća, bogatog zdravim mastima (lešnik,badem,orah,pistaći). Važna napomena je da voće ne može da zameni glavni obrok, već ga treba uzimati isključivo kao užinu.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar