Visokofruktozni kukuruzni sirup, uzrok gojaznosti



Jedna od opasnosti u dodacima hrani koju jedemo je visokofruktozni kukuruzni sirup, koji se nalazi u skoro svakoj zaslađenoj ili prerađenoj namirnici koju svakodnevno konzumiramo, poput recimo, gaziranih pića, voćnih jogurta, peciva, kolačića, hrane iz konzerve itd. Visokofruktozni kukuruzni sirup je superšećer.Njegova upotreba stalno raste. Sada čini više od 40 odsto kaloričnih zaslađivača koji se dodaju hrani.N e iznenađuje da je uvođenje visokofruktoznog kukuruznog sirupa kao dodatka hrani povezano sa početkom epidemije gojaznosti.

Zašto se fruktoza u visokofruktoznom kukuruznom sirupu razlikuje od one u običnom šećeru?



Varenje, apsorpcija i metabolisanje fruktoze znatno se razlikuje od istih tih procesa sa običnim šećerom. Običan šećer, kao što znamo, kombinacija je glukoze i fruktoze i poznat je kao saharoza. Glukoza je osnovni šećer koji telo koristi za energiju i metabolizam. Fruktoza takođe čini  jedan od tih ključnih sastojaka i u prirodi se nalazi uglavnom u voću, a upakovana je zajedno s vlaknima i izobiljem zaštitnih hranljivih sastojaka. Fruktoza ne stimuliše izlučivanje leptina, hormona koji proizvode masne ćelije i mozgu poručuju da ste siti, što umanjuje apetit. Ovo nije nikakav problem kada fruktozu jedete u obliku kako je priroda napravila, to jest u voću. Kada jedete voće, količina fruktoze koju unesete znatno je niža od one u zaslađenim pićima, a metabolički efekti su drugačiji jer uvećan unos vlakana, vitamina, minerala, fitonutrienata pogoduje sporom apsorbovanju i pospešuje metabolizam. Međutim, kada se fruktoza preradi u viskofruktozni kukuruzni sirup, apsorbuje se mnogo brže od običnog šećera. Kada se jednom nađe u ćeliji, postaje nekontrolisan izvor ugljenika,k oji se zatim pretvara u holesterol i trigliceride. U stvari, kada uzimate hranu ili pića u koji sadrže visokofruktozni kukuruzni sirup, ne aktivira se nijedna normalna funkcija kontrole apetita. Jednostavno nastavljate da jedete još više visokofruktoznog sirupa koji produbljuje ovaj ciklus. Dokazano je da sve to vodi uvećanju apetita, novim kalorijama, što dalje vodi gojenju, povećanom holesterolu i visokom krvnom pritisku.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar