USKRŠNjE RADOSTI



Sve miriše na radost, porodicu, okupljanja i viđanja sa najmilijima. Stiže Uskrs, jedan od navjećih hrišćanskih praznika. Nakon posta, očekuju nas raskošne trpeze prepune kojekakvih delicija, originalnih za svaku porodicu ponaosob, ali i onih univerzalih. Mese se kolači, sprema odojak ili pak nešto slično, i uveliko se pripremaju jaja za farbanje. Dal’ sveža, dal’ ona od dve nedelje, koje će da pukne dok se kuva. Dal’ zaista ekseri pomažu ako ih stavite u vodu dok se jaja kuvaju i  gomila drugih dilema od boja do šara i ukrasa. Kažu, prava boja za jaja je baš ona rubin crvena, nama vinoljupcima omiljena. Prosto mami i zrači toplinom.

Poput jaja, obavezan deo praznika je i vino. Kako odabrati ono idealno vino, prvo za petak, pa za nadolazeći uskršnji vikend. Veliki petak, dan koji se obeležava u krugu porodice i tokom kojeg se, manje više, svi uzdržavaju od hrane i izobilja. Skroman ručak, riba na trpezi ili samo hleb, uvek su praćeni čašom vina. Možda deluje čudno ali uz hleb uglavnom ide crevno vino, da vam božanski nektar da malo snage za taj dan, a uz ribu belo. Ako su samo kora hleba i čaša vina, onda neka bude domaće, lokalno, najbolje koje možete da pronađete. To ne znači da treba da košta malo bogatstvo, naravno, ali mora da bude dobro. Ne štetite svom telu i duhu izborom onih najjeftinijih, makar tog dana. Dok uz ribu, zavisno od toga koliko je sama mršava, birajte bela sa više ili manje kiselina. Što je riba masnija, traži vina sa više tela-čitajte kompleksnija vina sa više kiselina. Što je riba neutralnija i posnija, to će i vino biti jednostavnije.



Onda, kad osvane nedelja, posle pričesti ide druženje sa porodicom i iznošenje na sto raznoraznih delicija i malih gastro umetničkih dela. Nedelja je jedan od onih dana kada obroci traju neuobičajeno dugo, što je sjajna prilika da svoj gastro doživljaj oplemenite različitim vinima. Za start, uz salate, bilo “ruske” bilo “srpske”, sveže ili zamazane uz zakusku, servirajte belo vino, od tamjanike, sovinjona ili pak nekog laganijeg šardonea. Kasnije, za pečenja različitih vrsta spremite puniji šardone uz odojak, puniji roze uz teletinu, a jagnjetinu, još ako je topla, ispod sača, obavezno zalijte crvenim, punijim venom; kaberne bi mogao biti dobar izbor.

Vodite računa o izboru čaša. Za bela i roze vina čaše manjeg tela, za crvena vina čaše veće zapremine, obavezno sa stopicom i nogicom. Ne zaboravite i adekvatnu temperature vina: bela i rozei za početak na 8/9oC, crvena na 16oC kako bi doživljaj bio potpun. Uz kafu i kolače, dobar izbor može biti rakija, odležala loza ili pak šljiva, čisto da ostanemo verni tradiciji.



Ja već uveliko razmišljam o uskršnjoj trpezi, listi vina i dižestiva za moje najbliže. Biće iznenađenja sigurno. Iznenadite i vi vaše u uživajte u danima pred nama.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar