Srpska posla

Eko Taxi Vranje

Podsetimo se lokalnih izbora 2008. godine. Najpre, Bujanovac:

Srbi su tada izašli sa četiri izborne liste za koje je glasalo ukupno 8.247 birača. Osvojili su ukupno 17 mesta u lokalnom parlamentu.Albanci su na iste izbore izašli takodje sa četiri izborne liste iza kojih je stalo 10.682 birača.  Oni su osvojili 23 mesta u parlamentu – pet više od Srba.

Na ove lokalne izbore Srbi su izašli sa sedam (!) izbornih lista. Za njih je glasalo ukupno 7.598 birača – 649 manje nego pre četiri godine. Sa tim brojem Srbi će sada imati 11 odbornika u Skupštini – šest manje nego pre četiri godine

Albanci su i ovoga puta izašli sa četiri liste. Za njih je glasao 12.591 birač – 1.909 više nego pre četiri godine. Zahvaljujući tome osvojili su 30 mesta u parlamentu – sedam više nego pre četiri godine.

Slična situacija se dogodila i u Preševu:

Tamošnji malobrojni Srbi su tada izašli sa jednom listo, sa kojom su, uz pomoć 887 birača, osvojili dva odbornička mandata.

Na ovim izborima, medjutim, Srbi su prijavili tri(!) liste. Bez obzira što je ovoga puta njih 78 više izašlo da glasa nego 2008. godine, (963), oni nisu dobili ni jedno mesto u lokalnom parlamentu. A sa jednom listom osvojili bi tri mandata.

Podvucimo sada liniju ispod ovih brojki:

Srbi su na ovim izborima gubitnici, jer imaju čak osam odbornika  (šest u Bujanovcu i dva u Preševu) manje nego pre četiri godine. Sedam usijanih glava u Bujanovcu i tri u Preševu, nisu mogle da slože rogove u vreću. Zato su napravili sraman rezultat.

Tako ćemo, naredne četiri godine, u Bujanovcu i Preševu slušati nove jadikovke starih kompozitora. Ponovo će biti aktuelizovan tugaljive arije o pritiscima na Srbe, iseljavanju, progonima… a za sve te nedaće krivci će biti u Vašingtonu, Briselu, Beogradu, Prištini…  • Ostavi komentar