Snaga semenki



     Semenke su izuzetno važne u ljudskoj ishrani, jer sadrže visok procenat belančevina, minerala i vitamina, enzima, masti i ugljenih hidrata. U semenu je sva energija biljke i tu su koncentrisani svi hranljivi sastojci koji su neophodni biljci za rast i razvoj, pa su energetski veoma bogate i posebno se preporučuju kod mentalnih naprezanja i korišćenja kompjutera, učenicima i studentima i kod izuzetnih intelektualnih aktivnosti. Semenje  sadrži visok procenat fosfora, čak 20 puta više od ribljeg mesa, koje je poznato po visokom sadržaju fosfora.

     Semenke bundeve sadrže antioksidanse koji znatno jačaju naš imuni sistem. Takođe, sadrže i omega 3 masne kiseline koje smanjuju upalne reakcije u našem organizmu, te smanjuju  rizik za oboljenje zglobova i nastanak osteoporoze.



     Semenke suncokreta savršene su za one koji žele smršati, i to zbog velike količine vlakana koji regulišu našu probavu. Bogate su vitaminom E koji je dobar za kožu i kosu, te mineralima selenom i bakrom koji nas štite od bolesti srca.

     Semenke susama poznate su već nekoliko hiljada godina. Susam je bogat kalcijumom, magnezijumom, vitaminom B1 i fosforom. Istraživanja su pokazala da veoma dobro na prirodan način snižava krvni pritisak i štiti jetru od oštećenja.



     Taan je susamov proizvod koji se koristi za pripremu alve, raznih kolača, preliva za salate i slično.

     Semenke lana slobodno se mogu nazvati i lekom. Osim što su veoma ukusne, semenke lana su bogate i jednom masnom kiselinom koja je odlična za naše zdravlje, a organizam je ne može sam stvoriti, nego se unosi samo hranom. Naučno je dokazana uloga u sigurnom sprečavanju srčanog udara. Laneno seme deluje još i  kao laksativ, za iskašljavanje, protiv nadimanja i zvatvora, pomaže lečenju astme i hroničnog kašlja.

     Gomasio je začin koji se priprema od susama i morske soli. Susam se dobro opere i preprži na dobro zagrejanom suvom tiganju, na tihoj vatri. So se odvojeno preprži i kada se ohladi doda se susamu. Masa se gnječi tučkom u specijalnoj  posudi ili avanu. Lekovita svojstva gomasia: ublažava zamor, jača nervni sistem, jača imuni sistem, protiv glavobolja, mučnine, povraćanja, morske bolesti.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar