Skandal

Eko Taxi Vranje

Regionalna mreža BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) oragnizovala je prošle srede u beogradskom Sava centru Drugi međunarodni forum o južnoj Srbiji. Tema ovog velikog skupa bila je „Integracije: između etničkog i demokratskog principa“. Forum je pratilo oko 200 učesnika: predstavnici petnaestak međunarodnih organizacija i kompletna politička, NVO i medijska elita juga Srbije.

Toga dana, međutim, u Sava centru je bilo sramota biti stanovnik juga Srbije. Za takvu ocenu prisutnih „pobrinuli“ su se dvojica aktuelnih minsistara u Vladi Republike Srbije: Milan Marković i Žarko Obradović.Ovaj prvi, ujedno predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, ostao je dosledan ličnim manirima: kao i na druge slične skupove, zakasnio je dobrih 15-ak minuta. A kada mu je dodeljen mikrofon, trebalo je ono videti, čuti i istrpeti: u maniru Luja XIV, u desetak minuta saopštio je da Koordinaciono telo nikada nije bolje radilo nego u njegovo vreme. Po završetku hvalospeva, zbog neodložnih državničkih obaveza napustio je skup. Ostavio je Danijelu Nenadić, direktorku Službe Koordinacionog tela da vadi kestenje iz vatre, jer su u nastavku svi učesnici foruma listom damentovali „malog Pericu“.

U sličnom maniru je nastupio i ministar prosvete. Dabome, i on je bio sprečen državničkim obavezama. Samo učesnici Foruma nisu imali drugih obaveza.

Trebalo je u tom trenutku videti gnev i potištenost predstavnika međunarodne zajednice. Trebalo je osetiti atmosferu, videti mimike i  razumeti reakcije blizu stotinu učesnika koji su došli sa juga Srbije. Oni su uvažili pozive organizatora i prešli 350 kilometara kako bi čuli nove formule o integraciji. Dvojica ministara  su sve isfolirali: umesto da čuju glas javnosti, glas građana, Marković i Obradović su, ljudima s juga Srbije ispričali bajke kako se dole živi, jer ovi to nisu znali.  Mučnu atmosferu pokušala je da ispravi direktorka Danijela Nenadić. Ali, ne biva: pala je na prvom pitanju – nije znala koliko su donatori uložili u  Preševo, Bujanovac i Medveđu u poslednjih deset goduna. To mu dođe nekako ovako: nekom paćeniku jedan prijatelj napravi prozore na kući, drugi mu promeni crep, treći kupi štednjak, četvrti veš mašinu, peti uredi dvorište…a vlasnik ne haje. Briga njega koliko je ko uložio u njegovu kuću.

Skandal!  • Ostavi komentar