Sedma sila

Eko Taxi Vranje

Kad se onaj komandant Žandarmerije upiljio u Jugoslava Ćosića i počeo da ga propituje, smrzla sam se.Ne samo zbog tog pretećeg pogleda, već pre svega zbog toga što je taj čovek tako ogoljeno i bez imalo suptilnosti pokazao šta misli o medijima . A tako, izgleda, misli većina političara.

Dobro, nemam ni ja baš neko visoko mišljenje o današnjim medijima u Srbiji, znam da su se uglavnom urušili i finansijski i profesionalno (uostalom, zasto bi oni bili izuzetak u sveopštem propadanju), ali osionost i potcenjivački odnos koji u poslednje vreme prema novinarima pokazuju razni javni službenici, prosto su skandalozni.„Alo,bre!“ Ivica Dačić se poslednjih meseci s takvim nipodaštavanjem obraća javnosti, da se sasvim razgolitio -nekadašnji mali portparol je jedno vreme igrao ulogu uspešnog ministra i još koječega, da bi, kada je zaključio da mu niko više ništa ne može, jer mu je toliko porastao koalicioni kapacitet, zbacio sa sebe ministarsko evropsko odelo i vratio se u svoju kožu osionog aparatčika koji sve najbolje zna i ume. „Alo, bre!“, ponavljao je pre neki dan novinarima uveren da su te dve reči dovoljno ubedljive da presahne dalje interesovanje za temu koja mu nije po volji.

Tomislav Nikolić je, s njemu svojstvenim cinizmom, na pitanja Danice Vučenić odgovarao optužbama na račun nje,medija u kome radi i u kome je ranije radila. Pri tom je gledao sa onim bajagi šmekerskim osmehom …I njemu i njegovom zameniku uvek su krivi mediji (navodno nisu dovoljno zastupljeni u njima),mada se ne skidaju, kao uostalom i drugi političari, sa stranica novina i radio i tv emisija.

Velimir Ilić se iskreno čudi što ga sada razvlače po sudu zbog one sitnice od pre nekoliko godina, kada je cipelom ciljao u glavu tv novinara. Čovek je s pravom ljut – pa zar da ga ovo sudstvo, takvo kakvo je ( a nikada nije bilo gore), uznemirava zbog jednog običnog novinara kada je svima bilo jasno da ga je, dotični novinar, iznervirao svojim pitanjima?

Ne vidim izlaz iz ove situacije. Mogu novinarstva udruženja da reaguju, mediji da se bune zbog odnosa prema svojim novinarima, mogu da se jave nevladine organizacije za ljudstva i ina prava…. ali dok se ova zemlja skroz ne pročisti, dok se sa raznih važnih pozicija ne sklone bahati, nekulturni i polupismeni kojima je vlast jedino do čega im je stalo, spasa nam nema. A ni prave sedme sile.  • Ostavi komentar