REFERENDUM

Eko Taxi Vranje

Malo je  Banjčana koji se sećaju imena ljudi učesnika u operaciji ukidanja banjske opštine davne 1965.godine. Ja većinu znam, ali neću da se bavim nekrofilijom, jer je inicijativa za ukidanje stigla iz Vranja. Neću da se bavim ni onima koji se možda sećaju, ali lamentiraju nad vremenom kad je Tito bio živ, a oni „uživali“. Svestan sam i opcije da nisu imali „subvencije“ za kupovinu knjige dr Vere Cenić koja je opisala kakvo je to bilo „uživanje“.

Šezdesetak godina protrči, ali eksperiment sa kuvanjem žabe u hladnoj vodi ne izlazi iz mode mada bahati vlastodršci ne propuštaju priliku da nas „pljusnu“ vrelom vodom. Odnos vranjskih političara prema Banji najbolje ilustruju liste kandidata za Skupštinu grada gde izuzimajući jednu, sada opozicionu stranku, nije bilo mesto za Banjčane ni među obaveznih 65.Očekivano je da opet (bez obzira na gradsku opštinu) budemo predmet trgovine u gradu čiji, nažalost, prefiks nosimo u svom imenu. Za mene je još neverovatnije da se po drugi put kao ključni čovek u trgovini pojavljuje ugledni vranjski advokat koga privatno izuzetno poštujem. Prošli put je bio proizvođač vladajuće partije, a sada je ključni čovek druge licitacije.

Šta da vam kažem, poštovani prijatelju, osim da Vas zamolim da nam više ne „pomažete“. Prošli put ste u trgovini „prodali“ svoje mandate da trgujete nama, sada ste „kupili“ mandate da trgujete opet nama. Znam da od ovog apela nema ništa, ali sam duboko uveren da razmišljate o svom obrazu kad nam opet instalirate ljude koji nose guzicu na pogrešnom mestu (na ramenima). Nadam se da ne mislite da je većina Banjčana takva jer se na izborima izjasnila šta misli o vašem kadrovisanju (pogledajte statistiku). Zaboga, sačuvajte taj „kvalitet“ za razvoj Grada.

Siguran sam da imate sjajnu karijeru i još sigurniji da se nećete doseliti u naše lepo mesto. Zato moram da citiram debatu u engleskom parlamentu, davne 1944.godine gde je jedan konzervativni političar oštro zamerio Čerčilu „što daje na tacni“ Jugoslaviju Titu i komunistima. Čerčil je hladno uzvratio pitanjem: „Šta vas briga? Hoćete li vi da živite tamo?“

Hoćete li vi? Mi moramo. Zbog ovolike doze političkog cinizma siguran sam da bi u Banji glatko prošao referendum, da ona ne nosi prefiks „Vranjska“.  • Ostavi komentar