Rat je partijsko pitanje

Eko Taxi Vranje

Biće da su u Srbiji i rat i žrtve rata partijska pitanja.

U ponedeljak 28. marta ove godine, svečanom sednicom Predsedništva Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medvedju, obeležena druga godišnjica tog rekonstruisanog državnog tela. Lepo što se neko setio da se obeleži dve godine od ponovnog ulaska predstavnika albanske nacionalne zajednice u rad ovog, za sudbinu građana juga Srbije, važnog državnog organa. Ali?!Krajem novembra 2000. godine, srpsko-albanski konflikt na jugu Srbije, prerastao je u rat. Ekstremni Albanci, koji su sebe prozvali Oslobodilačka vojska Preševa, Medvedje i Bujanovca (OV PMB), stavili su pod svoju kontrolu Kopnenu zonu bezbednosti i administrativnu liniju sa Kosovom. Onda su u Bujanovcu, koji je tada bio medijski centar sveta, dve vlade, Jugoslavije i Srbije, na zajedničkoj sednici formirale Koordinaciono telo! Bilo je to 16. decembra 2000. godine. Od tada do danas, ovaj organ države Srbije je šalter na kome se rešavaju sva sporna i druga važna pitanja gradjana juga Srbije. Tog datuma, međutim, deset godina posle, niko se u Koordinacionom telu nije setio. Šteta. Ali?!

Naoružani ekstremni Albanci, 31. maja 2001. godine, po nalogu medjunarodne zajednice, položili su oružje. Istoga dana, u demilitarizovanu KZB, ušle su Združene snage vojske i policije. Tim činom je 460 kvadratnih kilometara Kopnene zone, vraćeno pod suverenitet države. Naredni, 1. jun 2001. godine, bio je prvi dan slobode na jugu Srbije. Ni tog datuma, deset godina kasnije, niko se u Koordinacionom telu nije setio. Šteta!

U ovom sukobu nastradalo je preko stotinu GRADjANA SRBIJE – civila, vojnika i policajaca. Preko 250 njih je zadobilo lakše ili teže povrede. Na objektima i imovini rat je napravio štetu koja se meri milionima evra. Juče, na desetu jubilarnu godišnjicu mira, bilo je normalno da se, ako ništa drugo, na prigodnoj sednici Koordinacionog tela, oda pošta žrtvama i pošalje poruka onima koji i danas prizivaju aveti prošlosti. Ali nije. Šteta!  • Ostavi komentar