Preko kolena i 31. januar

Eko Taxi Vranje

Komisija je utvrdila predlog, Skupština ga je izglasala, pa Nebojši Dugaliću, dramskom umetniku iz Beograda, za njegov doprinos u oblasti umetničkog stvaralaštva, dodeljeno „Javno priznanje 31. januar“ koje se, povodom Dana grada Vranja, dodeljuje najzaslužnijim pojedincima.

Za one koji ne znaju, priznanje se Dugaliću dodeljuje za nekoliko režija i jednu glumu u vranjskom pozorištu „Bora Stanković“ – za posao koji mu je uredno plaćen.Ne, nije ovo pozorišna komedija! Ovo je skandal! Ovo je ruganje karakteru u značaju nagrade, skrnavljenje njenih vrednosti.

Da se odmah razumemo: nije sve ovo režirao Nebojša Dugalić. Čoveku svaka čast! Ovo je delo Komisije za mandatsko-imunitetska i administrativna pitanja, izbor i imenovanja Skupštine grada Vranja na čijem je čelu čovek zvani „ne može mi niko ništa“.

I ovim činom se pokazuje, da pojedinci, bez trunke srama, bez kriterijuma, u ime građana Vranja, koji su im poverili bavljenje tim odgovornim poslovima koji se zovu politika i upravljanje, rade šta hoće, sve u maniru – ovo je vreme sporta i razonode.

U ovom slučaju Dugalić ni kriv ni dužan, jednima služi za udvaranje i potkusurivanje, a drugima za otaljavanje u poslu. Šta god da je, nedopustivo je da se najvišim priznanje jednoga grada pojedinci igraju kao klikerima

Nedopustivo je da neko, bez trunke srama, u ime najvećih ljudskih vrednosti, stvari lomi „preko kolena“. Mi u Vranju, na ovaj način, vređamo brojne stvaraoce, žive i mrtve, koji su sebe ugradili u vekovni generacijski projekt koji se zove Vranje.

Danas je isuviše dug spisak onih koji su, što je i ljudski i normalno, Vranju darivali mnogo više od Dugalića. Da to objasnimo na pozorišnom primeru: koliko puta se Dugalićev pozorišni rad u Vranju sadrži u radu pokojnog Radoslava Radivojevića? Znači li to da smo Radivojeviću za života trebali da dodelimo pet, 10, 15…priznanja Dan oslobođenja Vranja.

Kako onda izaći iz ovog skandala? Kako sačuvati ime, snagu i dostojanstvo „Javnog priznanja 31. januar Dan oslobodjenja“? Kako sačuvati obraz ni krivog ni dužnog Dugalića? Kako, zbog jednog nepromišljenog čina, da izbegnemo nepotrebnu svadju Vranja sa Dugalićem?

Tako što će Dugalić uzdići iznad mediokriteta i vratiti ovo priznanje.  • Ostavi komentar