PRAZNIČNI MAMURLUK

Eko Taxi Vranje

Posle burne novogodišnje noći teško je vratiti se u normalu. Lekari savetuju da se u novogodišnjoj noći bude umeren, ali malo je onih koji se toga pridržavaju, pa se zbog toga javlja mamurluk praćen glavoboljom, mučninom i vrtoglavicom. Ako se pretera sa alkoholom vašem organizmu momentalno nedostaju vitamini C, B, A, magnezijum i kalijum.

Naravno, najbolji lek za mamurluk je prevencija tj. sprečiti nastajnje mamurluka. To se postiže na sledeći način:– Pre odlaska u provod najbolje je pojesti malo masniji obrok, jer mast odlaže apsorpciju alkohola.
– Obavezno uz alkohol konzumirati vodu.
– Ne mešati pića, nego se zadržati samo na jednoj vrsti.
– Smanjiti cigarete jer nikotin udvostručuje štetno dejstvo alkohola.

No, ako je šteta već pričinjena, onda je treba sanirati.

Voda– Alkohol dehidrira organizam, pa stvar broj jedan koja se mora uraditi je da se pije što više vode. Ona će vam pomoći da se u što kraćem roku rešite glavobolje.

Banane– Pune su kalijuma, pa zato ubrzavaju oporavak organizma nadomešćujući nedostatak ovog minerala, a osim toga ima i visok nivo magnezijuma, koji vam može ublažiti glavobolju.

Voćni sok– Jedan od načina da nadoknadite izgubljeni šećer je da popijete čašu soka. Osim toga što će nadoknaditi šećer, on će vam nadoknaditi i elektrolite, koje ste izgubili prošle noći. Najbolje sok od jabuke ili brusnice jer nisu mnogo kiseli i neće nadražiti osetljivi želudac.

Kiseli krastavac– Zbog velike količine vitamina A i K, kalijuma, kacijuma i mangana kiseli krastavac će vam pomoći da se osećate bolje.

Integralni hleb– Hleb od integralnih žitarica odličan je izvor ugljenih hidrata, vitamina B koji je prekopotreban za detoksikaciju i masnih kiselina koji će oporaviti jetru.

Jaja-Cistein, aminokiselina koja se nalazi u jajetu deluje kao protivotrov acetlaldehidu, koji nastaje prilikom konzumiranja alkohola.  • Ostavi komentar