Pravda je spora, ali dostižna

Eko Taxi Vranje

Da sam kojim slučajem novinar News.net, vest koju je pompezno predstavilo Ministarstvo pravde, da će 15 preživelih golootočana dobiti obeštećenje za dane provedene u zatočeništvu, u “ogledalu” bi izgledala ovako:
“Sa velikim oduševljenjem predstavljamo 15 pobednika koji su se takmičili u nekoliko disciplina na Golom otoku, nakon više od 60 godina. Naime, Ministarstvo pravde je početkom godine oformilo Komisiju za obeštećivanje u procesu rehabilitacije, koja je objavila konkurs za nagradu od 700 dinara po danu provedenom u logoru. Želeli smo da budemo politički korektni, i da im uz izvinjenje ukažemo priliku da dobiju i neki novac za pretrpljene muke. S obzirom na to da država nema dovoljno para da isplati sve preživele golootočane, organizovali smo takmičenje u kojem su se ovi vremešni junaci nadmetali. Na istom mestu i u istim disciplinama kao pre više od pola veka. Dobili smo 15 pobednika, koji će, ako budu živi u naredih nekoliko meseci, dobiti i više nego zaslužen novac.
D. D. (ime poznato Udbi, Ministarstvu pravde, policiji i sudstvu) pobednica je u kategoriji najbržeg guranja kamena od 300 kg uzbrdo.
– Iako imam 95 godina, nije mi bilo teško da se takmičim. Radila sam to pune četiri godine, razvila tehniku, a i uslovi su isti kao nekada. Sunce prži, nema dovoljno hrane..- kaže nam D. D., dodajući da će zarađeni novac potrošiti na lekove, “koji su u Srbiji ionako luksuzna roba”.
Pobednik u muškoj kategoriji u vađenju peska iz mora, R. D. (ime poznato Udbi, Ministarstvu pravde, policiji i sudstvu), koji je tokom čitavog dana (koliko je trajalo takmičenje) izvadio 5,5 tona peska, zarađeni novac će takođe potrošiti na lekove. Pošto je znatno mlađi od D.D., jer ima svega 85 godina, spada u kategoriju omladinaca i nada se da će učestvovati u sledećem konkursu na takmičenju za lekove, ukoliko ga Ministarstvo pravde raspiše.
U Ministarstvu naglašavaju da je “pravda spora, ali dostižna”, te da će tako za deset godina za preživele golootočane organizovati isto takmičenje ”jer oni to zaslužuju”.
A ja bih dodala, pošto volimo da se poredimo sa zemljama u regionu, da je Hrvatska rehabilitovala i isplatila više od 2.000 golootočana, davne 1991. Slovenija isto. A kod nas se samo za rehabilitaciju, parče papira kojim se potvrđuje da su ti ljudi nevino optuženi prošli golgotu, čeka po nekoliko godina.
“Toliko dokumenata sam morao da predam, i stalno su tražili još. Morao sam da dokazujem da mi je otac uopšte bio tamo, iako sve znaju. Čekao sam samo da mi traže pismeni dokaz da Goli otok uopše postoji”, rekao je sin jednog golootočanina, koji je na rehabilitaciju svog oca čekao punih pet godina.
Umesto da kolektivno rehabilituje golootočane i povrati im zasluženo dostojanstvo, država se kočoperi činjenicom da će, eto, njih 15 biti isplaćeno. Zašto ih sve ne rehabilitujete i ne prestanete da se brukate, predstavnici “pravde” u Srbiji?
Katarina Živanović

  • Ostavi komentar