Politička zloupotreba dece

Eko Taxi Vranje

U bujanovačkom Domu kulture, u subotu, 1. oktobra ove godine, obeležena je 21. godišnjica od formiranja Partije za demokratsko delovanje (PDD), čiji je lider od osnivanja Riza Halimi, narodni poslanik. Toga dana Halimi i njegovi istrošeni politički istomišljenici, kojima su usta uvek puna evropskih standarda, demokratije i ljudskih prava, drsko su se poigrali decom – bujanovačkim osnovcima.

Po naredjenju Fatmira Hasanija, direktora Osnovne škole „Naim Frašeri“ iz Bujanovca, u subotu, neradnog dana, za sve učenike te škole, organizovan je izlet u prirodu. Onda su, bez najave ili obaveštenja, u dugim redovima kao u Titovo vreme, svi učenici dovedeni u Dom kulture, da sa penzionerima ove stranke, „proslave“ sve njene pobede od osnivanja. Na ulazu u salu osnovcima su najpre podeljene zastave, transparenti, parole i slike Rize Halimija. Usledila je i protokolarna edukacija učenika, kako se ne bi dogodilo da na pomen imena vodje, izostanu pokliči i talasanje ikonografije. Kada je sala napunjena decom i kada su u prvom redu „pukovnika Gadafija“ okružili albanski generali PDD-a, vrata su zaključana. Onda su upaljeni reflektori, pokrenule su se TV kamere, proradili foto aparati, čime je počela ova politička komedija i prvorazredna ujdurma sa ukusom političkog kriminala. Snimci TV „Spektri“ su istorijski dokaz kako su učenici Osnovne škole „Naim Frašeri“ iz Bujanovca, ni krivi ni dužni, kažnjeni da dva sata budu dekor jednoj propaloj politici.Ovakvo postupanje sa decom od strane čelnika PDD, koji sebe smatraju političkim liderima Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, izazvalo je ogorčenje građana, a uvredilo i uznemirilo roditelje dece. Albanska javnost zato očekuje da narednih dana ovaj postupak rukovodstva PDD osude sve albanske političke partije i članovi lokalnog parlamenta.

S obzirom da je politička zloupotreba dece oštro zabranjena svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, posebno onima koje se bave pravima dece, ovim učenicima i njihovim roditeljima biće mala satisfakcija ako ovaj slučaj osude relevantne međunarodne organizacije koje deluju u Srbiji.

Nekoliko stotina roditelja dece posebno očekuju da se ovim povodom oglase i osude ga Ministarstvo prosvete i Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu. Oni očekuju da se pokrene pitanje smene, ali i etičke, moralne i krivične odgovornosti Fatmira Hasanija, direktora Osnovne škole „Naim Frašeri“ u Bujanovcu.

Javnost u Bujanovcu očekuje da ovaj skandal, koji su režirali istrošeni političari PDD i albanske patriote po zanimanju, bude poslednja politička zloupotreba dece. Partija koja je izgubila kredibilitet kod glasača i svoje mesto na političkoj sceni, nema pravo da odlaskom u ponor, sa sobom povuče bilo koju vrenost albanske nacionalne zajednice.

Zato, građani Bujanovca očekuje da ovaj postupak partije, kojoj je odavno mesto u istoriji, osude svi drugi relevantni forumi i tela.  • Ostavi komentar