PATRIOTA

Eko Taxi Vranje

Siniša Mihajlović je došao u Srbiju i odmah u reprezentativnom fudbalu zaveo rad,red, disciplinu i-patriotizam. Adema Ljajića, mladog i veoma talentovanog igrača, izbacio je iz tima jer ovaj nije pevao himnu Srbije. I svuda muk,kao da je to najnormalnija stvar na svetu. Ustvari nije muk, nego s mnogih strana huk-dežurne patriote se takmiče ko će jače da se zapljune na fudbalera.

Prvo je pitanje otkuda Mihajloviću pravo da zahteva od fudbalera, pod pretnjom kazne, da pevaju himnu? Pa koliko smo puta videli u raznim reprezentacijama da neko peva, neko mrmlja, a neko jednostavno ne otvara usta. Da li to znači da su svi oni koji pevaju patriote, a da ovi potonji ne vole zemlju čiji su nacionalni dres obukli? A možda i ne vole ili su ravnodušni, ali nisu prema fudbalu i novcu koji on donosi. Kao da se to ne zna.Pa isti Mihajlović, sudeći po snimku koji su obavile E-novine, svojevremeno nije pevao himnu Jugoslavije koja je bila aktuelna posle „Hej Sloveni“. Ali sada je, posle ne znam koliko godina izbijanja iz zemlje, došao u Srbiju ne samo da napravi fudbalski rezultat nego,izgleda, i u posebnu misiju osvešćenja „srpskog“ fudbala. Da ostvari i moralni cilj, kako je sam rekao, “da se promeni mišljenje o Srbiji u međunarodnim organizacijama”. Samo nam je još on ( ovakvim potezima) bio potreban za promenu srpskog imidža u svetu!

I hajde što Mihajlović ne razmišlja, već izigrava velikog i strogog bosa, ali zasto nema nikoga u Fudbalskom savezu Srbije koji ima malo sluha za političku i ukupnu situaciju u Srbiji, nego još podržava trenera u treniranju patriotizma? Jeste greška Ljajića što je potpisao ugovor, koji uključuje i pevanje svečane pesme u kojoj se Bog poziva da spase (samo) srpski rod, ako mu se to,iz raznih razloga,ne dopada. Ali je čitava stvar mogla mnogo elegantnije da se reši, utoliko pre što pripadnost mladog fudbalera Srbiji („Volim Srbiju“,rekao je) nije do sada dovodjena u pitanje.

Ne želim da se upuštam u nacionalistički profil Mihajlovica o kome pojedini mediji sada pišu, o njegovom poznanstvu s Arkanom, o njegovim vilama po svetu, o plati u Srbiji od nekoliko stotina hiljada evra godišnje…Sve su to njegove privatne stvari i nisam za to da se od toga prave priče. Ali jesam za to da se Mihajloviću skrene pažnja da svojim potezima i ponašanjem ne pravi štetu državi Srbiji. A lakoćom kojom je odstranio dobrog i po svemu sudeći fudbalera lojalnog Srbiji, štetu je već napravio.

Pitajte Bošnjake,naročito u Sandžaku.  • Ostavi komentar