ORGAN I OSOBINAPre desetak godina je postojala teorija da je masa nagomilanih problema posledica toga što smo se najviše „primili“ na komunizam. To nije istina. Mi najviše volimo demokratski jednopartizam. Voli naš narod da bude u vladajućoj stranci. Ako neka budaletina i hoće u opoziciju, evo mu kad je lud. Upisuje se narod u vladajuću stranku, iako zna da ličnog profita nema, ali je na slavama glavni sa konstatacijom: „Razbismo ih u Donjem Zapičkovcu!“.

U međuvremenu, deo subkulturnih manijaka čini velike napore da institucije sistema približi biračkom telu. Pisao sam o šturm-fireru iz Novog Sada koji štiti „verska osećanja“ u centru Beograda, u Službenom Glasniku drugi „ober“ seče sve što je slobodoumno, a sada, u Kikindi dobitnika književne nagrade „Borislav Pekić“ raspoređuju na mesto domara. Od mnogo hvaljenog, harizmatičnog ministra kulture, ostala je samo harizmatična frizura. Ne mogu da verujem da o ovakvom blamu nemaju informacije tri najmoćnija čoveka u državi, pa ćute. Zašto? Verovatno zato što im odgovara da neki partijski hobit bude direktor ovom piscu-domaru.Idu izbori. Izuzimajući nekoliko legendi koje imaju i stav i muda, da kažu sve, većina velegradskih novinara izveštava „oprezno i analitički“, čekajući verifikaciju partijske knjižice i zaboravljajući da p..ka nije polni organ, već karakterna osobina.

Nama, lokalcima, je mnogo lakše. Pod 1. Ako zaseremo, kriv je urednik što je to pustio. Pod 2. Što je najvažnije, niko nas ne tuži, i to zbog toga što neimenovane jajare ne smeju sebi da dozvole blam da na sudu dokazuju da su se prepoznale u tekstu. I zato, od mene, pozdrav jajarama.  • Ostavi komentar