OPASNOSTI BRZE HRANE



Prateći svetske trendove u napretku nauke i tehnologije koji zahtevaju brži tempo života i rada, a ujedno ostavljaju manje vremena za planiranje ishrane, često dolazi do zamene zdravog, hranljivog obroka brzom, manje kvalitetnom hranom. Ono što karakteriše brzu hranu je visoka kalorijska vrednost, a veoma nizak sadržaj kvalitetnih hranljivih materija. Upravo zbog tog nedostatka brza hrana se nikako ne uklapa u preporuke za zdravu ishranu.

Ubrzo nakon uživanja u prelepom ukusu i mirisu brze hrane, počinju prve tegobe. Nadimanje, više gasova nego obično, bolovi u stomaku, iritarana sluzokoža celog sistema za varenje. Brza hrana sadrži vrlo ukusnu, ali krajnje nezdravu kombinaciju prostih šećera sa koncentrovanim proteinima i mastima.T o su pice, lisnata testa i sva pohovana hrana. U želucu takvi šećeri prelaze u kiseline a proteini trule. Kiselina u želucu raste. Ceo organizam postaje kiseliji i usporava se metabolizam.



Ukusna lisnata testa, koja se tope u ustima, prepuna su masti. Nesvarena mast koja stigne u debelo crevo snažno ga iritira i tera da se grči, a to boli. Posebno je opasna pržena mast, jer na temperaturi prženja u dodiru s vazduhom stvara kancerogena jedinjenja.

Jetra je prvi organ koji se susreće sa gomilom štetnih ili prekomernih sastojaka hrane. Ona se bori da preradi proteine i štetne produkte  te prerade učini neškodljivim. Zatim, pokušava da uništi razne toksine iz hrane. U tom radu se iscrpljuje i oštećuje tim istim štetnim supstancama.



Masti i šećeri, pre nego što budu potrošeni ili uskladišteni negde u organizmu, putuju kroz krvne sudove i oštećuju im zidove. To je prvi okidač za aterosklerozu koja vodi u srčani i moždani udar, oštećenje bubrega ili bilo kog organa. Previše šećera iscrpljuje pankreas, što vodi ka nastanku šećerne bolesti. Previše brze hrane odvodi u gojaznost. Previše soli u brzoj hrani i gojaznost povećavaju arterijski pritisak. Svi vitamini u brzoj hrani su  skoro potpuno uništeni. Nema antioksidanasa koji nas štite. Nasuprot tome, brza hrana je prepuna oksidanasa koji pogoršavaju aterosklerozu i povećavaju verovatnoću da nastane rak nekog organa.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar