OEBS nije bilo ko

Eko Taxi Vranje

U četvrtak, 6. decembra 2001. godine, u Bujanovcu je otvorena Kancelarija Misije OEBS. Dogodilo se to na današnji dan pre deset godina, odmah po okončanju oružanog sukoba.

OEBS je prva međunarodna organizacija koja je, otvaranjem kancelarije u Sportskoj hali gde je i danas, srpskoj javnosti poslala jasnu poruku da je došla u misiji mira, uverena da može pomoći Srbima, Albancima i Romima. Prisetimo se da je tada stanje na jugu Srbije još bilo dramatično, da su još bolele otvorene rane od sukoba, a da se centralna vlast u Beogradu nije snalazila sa ovim problemom.OEBS je prvi, veći pomak na jugu Srbije napravio u medijima koji su pod kontrolom lokalnih samouprava. Amaterski i skoro diletantski pristup javnom interesu, obukom kadrova i tehničkim jačanjem, podignut je na zamašan nivo.

Usledio je projekt u čiji dobar rezultat mnogi nisu verovali: iz korena je transformisana srpska policija koja je bila najžešći bastion ideološke vladavine Slobodana Miloševića, a kao rezultat toga na jugu smo dobili multietničke patrole.

U leto 2002. godine, OEBS je pružio snažnu podršku prvim, pravim demokratskim izborima. Evropskim pristupom, novom izbornom geografijom, voljom građana, u lokalne parlamente i na čelo vlasti u Bujanovcu Preševu i Medveđi, došli su oni koji su imali najveću podršku građana – Srba, Albanaca i Roma.

Četvrti krupan posao kojim je OEBS na jugu Srbije ostavio neizbrisiv trag, jeste transformacija pravosuđa i dovođenje tih funkcija u sklad sa nacionalnim sastavom stanovništva.

Ovi i brojni drugi projekti OEBS-a uvek su bili utemeljeni generalnim stavom da pripadnici nacionalnih zajednica na jugu Srbije raskrste sa ružnom prošlošću, da se okrenu budućnosti i kvalitetnijem načinu života.  • Ostavi komentar