Naša budućnost

Eko Taxi Vranje

 

Utorak, ovaj poslednji. Gledam: na Ekonomskom fakultetu iz Subotice, odeljenje u Bujanovcu, u dugačkom holu na spratu, kojim dnevno prođe na desetine studenata, na zidu, jedna do druge, postavljeno je pet-šest oglasnih tabli. Svaka je puna raznih obaveštenja kojima se svakoga dana informišu ti mladi ljudi. Onda spazih skoro neverovatan detalj: u bravicama svake od oglasnih tabli, stoje ključevi. Ne po  jedan, već oba ključa od svake bravice su tu, onako na – „izvolite“.
Onda se prisetih: za pet godina, koliko fakultet postoji, tu je po više puta godišnje dolazio prof. dr Nenad Vunjak, doskorašnji dekan  čuvenog subotičkog Ekonomskog fakulteta. On je, svaki put, u susretu sa novinarima, ispoljavao neverovatnu posvećenost studentima i fakultetu u Bujanovcu, i ogromnu želju da duh i atmosferu sa Ekonomskog fakulteta iz Subotice, prenese u Bujanovac.
Govorio je: „Bujanovac je za naš izazov. Isti profesori koji predaju tamo, dolaziće i ovde. Ono što slušaju studenti u Subotici, slušaće i studenti u Bujanovcu. Ono što imamo mi na fakultetu u Subotici, imaćete i vi ovde u Bujanovcu“.
Još je govorio prof. dr Vunjak: „Mi profesori iz Subotice, nećemo se štedeti, da, kada god je potrebno, prevalimo put s jednog na drugi kraj Srbije. Ali, na nečemu ću insistirati: kada god može i koliko god puta može, mi ćemo organizovati posete ovih studenata Ekonomskom fakultetu u Subotici i Univerzitetu u Novom Sadu. Hoću da Srbi, Albanci, Romi, osete duh i atmosferu koji tamo vladaju, da poprime naše vrline i naše mane, da proniknu u vrednosti za koje se mi zalažemo“… Što je rekao,Vunjak je manje-više realizovao.
Poslednjeg utorka na Ekonomskom fakultetu u Bujanovcu, po ko zna koji put već, pored dr Vunjka, boravili su: ambasador Majkl Davenport, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Peter Burhard, ambasador Misije OEBS-a u Srbiji, Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES, Srđan Verbić, ministar obrazovanja u Vladi Srbije, Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu… Ovi i neki drugi su  članovi tela koje se zove Odbor zainteresovanih strana za projekte Odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu. U utorak su razgovarali o novim smerovima i sadržajima na tom fakultetu i novim fakultetima u Bujanovcu.
Ovi i neki drugi visoki zvaničnici, u utorak, ali i svaki put kada su dolazili u Bujanovac, prošli pored Vranja. Nisu svraćali. Nisu, jer mi u Vranju ne razmišljamo o ovom egzistencijalnom segmentu naše budućnosti. Šteta.   • Ostavi komentar