MIŠEVI I KAPETAN BRODA

Eko Taxi Vranje

Pa ovo je ludorija po principu lud-zbunjenog. Ovo je najobičnije zamajavanje publike.

Dragoslav Nastić i Borislav Milačić, dvojica čelnika „Simpa“, koji očigledno dobro poznaju svoj posao, u medijima optužuju jedan drugoga i tako peru ruke pred srpskom javnošću. Ako je ovo u režiji policije i pravosuđa, put da se dođe do njega, onda je u redu. Jer, i Nastić i Milačić su samo malo veći miševi na brodu koji tone, koji su sve ove godine imali tu sreću da žive u hangaru sa previše brašna. Normalno je sada da se spasavaju. Ipak, oporo je i degutantno terati samo njih dvojicu.Svi koji iole poznaju poslovnu politiku i ono što se u kompaniji već 50 godina zove „Simpovi principi“, znaju ko tamo „meša malter, a ko drži visak“. Jesu se Nastić i Milačić omastili, nema tu dileme, ali gde je tu kapetan broda? Njemu su sve posleratne vlasti uredno dolazile na noge, a on je od „Simpa“ napravio kriminalni breg. Na vrhu tog brega je on. To je pitanje za Vranje, za Pčinjski kraj, za policiju i pravosuđe, za – Srbiju.

Ovih dana „Simpom“ se bavi Vlada Srbije, ministarstva i ministri, državni sekretari, država i njene institucije, lokalne samouprave u Pčinjskom okrugu, odbornici Vranja, Bujanovca i Preševa…mediji i javnost. Pred svima je teret njegovih 50-godišnjih bahanalija težak bar 5,8 milijardi dinara – 50 miliona evra.

A, sada, vidi čuda: na javnoj sceni događa se neviđen i nezapamćen skandal. Taj teret poslovnog javašluka sada na sebe preuzimaju svi gore pobrojani. Svi su oni uredno kao školarci stali u red i svi potpisali da na sebe preuzmu deo duga. Svi su prihvatili da svojoj deci zakinu od usta da bi spasili njega. U slučaju Vranja to je više od dve milijarde dinara – kompletan godišnji budžet. Šta bi Zoran Antić dao da ujutru ima taj novac na računu?

Kako čovek da ovo prihvati, kako i čime da objasni i sebi i drugima? U Srbiji je, dakle, na sceni delirijum hipnotisanih – od premijera Vučića, pa redom do poslednjeg odbornika i poreskog obveznika. Opasno je ako neko zaista tako hoće?

Ja bih pre da verujem da je to samo taktika da se brže  dođe do njega: ova dvojica se svađaju, Srbija je blatu, a on je na Halkidikiju. Gradi zamak za nju i njega. Postoje ljudi koji pričaju o tome. Valjda postoje i nekakvi papiri. Molim one kojima je to posao da to provere i obznane.  • Ostavi komentar