LjUTA HRANA KAO LEK



Nema sumnje, za uklanjanje sluzi najbolje su ljute i jako začinjene vrste hrane. Ne iznenađuje da su od antičkih vrenmena vrste namirnica kojima se daje prednost kod lečenja plućnih bolesti i bolesti disajnih puteva upravo senf, beli luk, ljute paprike. Iako aktivni agensi u ovoj hrani mogu da deluju putem nekoliko mehanizama, naučnici smatraju da ta hrana uglavnom izaziva bujicu tečnosti u disajnim kanalima koja razređuje sluz, pa ona lakše teče. Kada ljuta supstanaca dođe u usta, grlo ili želudac, ona dodirne nervne receptore koji šalju poruku u mozak, koji aktivira deo za kontrolu rada žlezda za lučenje sluzi. Žlezde istog trenutka počinju da luče veliku količinu tečnosti od koje mogu da vam zasuze oči i curi nos. Zamislite isto takvo lučenje tečnosti unutar disajnih kanala u vašim plućima. Razbijanje zatvorenosti disajnih puteva, ispiranje sinusa i uklanjanje nadražujućih materija zajedničke su odlike svih ljutih, jakih namirnica. Zbog toga te namirnice mogu da pomognu kod svakog poremećaja u kome su izlučevine u disajnim kanalima gušće nego što je normalno, uključujući upalu sinusa, prehladu, astmu, bronhitis.

Evo kako neke vrste namirnica mogu da deluju oponašajući lekove. Ono od čega vam gore usta u ljutoj crvenoj paprici zove se kapasaicin, a on ima neke hemijske sličnosti s lekom gvaifenezinom koji se nalazi u pojedinim lekovima, sirupima protiv kašlja, sredstvima za iskašljavanje.



Alin, koji daje ukus belom luku, pretvara se u organizmu u materiju karboksimetilcistein, koja se nalazi u lekovima za smetnje u disajnim putevima.

Glavna aktivna hemijska supstanca u korenu rena, je alil izotocijanat koji nadražuje završetke mirisnih nerava izazivajući lučenje suza i pljuvačke.



Savetuje se da oni koji pate od hroničnog bronhitisa, bar tri puta nedeljno uzimaju ljutu hranu. Osim toga, kroz razna istraživanja je otkriveno da oni koji jedu ljuću hranu postoji manja verovatnoća da obole od hroničnog bronhitisa, čak i ako puše.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar