Ljubavi Katarine Kresal

Eko Taxi Vranje

Kakav prodor ljudskosti u sterilan svet politike! Tajni životopis Katarine Kresal mi vraća nadu da je život političara moguć i kao oblik nekastriranosti. Istina, kratkotrajno. Katarina je brzo dala ostavku, ali se dobro držala za svoga vakta. Gledam po internetu fotografije bivše slovenačke ministrice policije, i još uvek predsednice tamošnje Liberalno-demokratske stranke.
Na tim predpolitičkim ili tek- u- politiku- zašlim fotografijama Katarina je skroman devojčurak, pre bi joj stajalo ime Mojca, recimo. Pod tim imenom mi se javlja slika slovenačke Hajdi. Simpatična, zdrava devojka, završila je uredno prava. Pa tako, ne bi se reklo da ima išta od „napucanosti“ na njoj. Možda i potiče iz socijalno skromnije porodice. Ne znam joj poreklo, nije ni važno, sudim samo po serijalu fotografija hronološki naređanih.
Uobličava se njen glamurozni lik iz faze u fazu. Sve je tu više foto-šopa. Fiziognomija vilica se izdužuje, u zenicama skriveni bljesak dugog glačanja na aparatima za doterivanje lika. Iz dobre studentkinje, vešte ruke stručnjaka za profilisanje medijskog nastupa izvlače ono što ni ona sama nije znala da poseduje – unutrašnju snagu da vlada.
Društveni uspon počinje kada se zaposlila kao advokat u najpoznatijoj slovenačkoj kancelariji – Mira Senice. Ulazi u visoko društvo alpske države. Već posle četiri godine ona je kandidat za predsednika Liberalnihdemokrata. Još uvek je skromna, smerno se osmehuje, nada se pobedi, ona veruje u sebe i spremnost liberala da izaberu ženu. I oni je izabiraju. Katarina se polako menja, sve je glamuroznija na fotografijama. Više je ne slikaju samo ameriken, tu je i krupni plan. Ona je skladno građena. To primećuju i u Evropi. Katarina sa 35 godina postaje potpredsednik Liberalne internacionale. Iste godine je imenovana za ministarku policije. Kakva blještava karijera! Osvaja laskave titule naj- žena godina. Šta u njoj vide Slovenci? Lepu, britku, inteligentnu ženu koja se probijala u životu svojim radom. Hajdi koja je postala slovenački kandidat za Ketrin Ešton. Iako je bez plemićke titule, narod je ovenčao selebriti zvezdicama.
I šta se onda dešava? Saznajemo da je Katarina Kresal dopustila sebi vožnju preko 200 kilometara na čas, da je u vezi sa slovenačkim džet-setom, gde se priređuju hedonističke zabave, bez toga ali sa patricijskim obeležjima Javno mnenje se okreće od nje. Katarina je uzela suviše. Narod smatra da političari već imaju toliko privilegija, da nemaju pravo i na ona zadovoljstva koja sebi mogu priuštiti anonimni glasači. Traži se lik sterilnog reprezenta. Onoga ko će pokazivati askezu dok je na izabranom položaju. Ti nemaš pravo i na moja zadovoljstva, dovoljno je što se slikaš, imaš kabinet, susrete sa najvišim zvaničnicima planete – i to ti je, draga, to. Dosta!
Eto ugovora između političara i naroda: Ko se bavi javnim poslom o trošku budžeta, morao bi da sklopi sporazum sa samim saobom; da će u vreme mandata biti lišen običnih ljudskih slasti, da će kontrolisati svoje strasti i postati monah sa portfeljom, i u tom smislu odricanja još nekoliko članova u koje je uključeno i noćno klečanje na kuruzu. Naporna perspektiva za one koji nisu takvi rođeni.

  • Ostavi komentar