Kuvano ili presnoDanas je sve popularnija presna hrana. Ljudi koje isključivo koriste presnu hranu svoj stav zasnivaju na istini da se obradom hrane uništavaju korisne materije kao što su  vitamini, minerali itd. Jeste tačno da se obradom namirnica uništava deo hranljivih materija iz nje, ali ne sme se smetnuti s uma da je jedno od najvećih dostignuća savremene civilizacije upravo pravilna obrada hrane: termička obrada, pasterizacija, fermentacija, itd.

Obradom namirnica dešava se sledeće:  • neke hranljive materije gubimo
  • neke činimo mnogo dostupnijim organizmu
  • neutrališemo biljne toksine ili alergene.

Primeri:
– šargarepa kuvana sa malo ulja daje iskoristljiviji beta karoten nego sirova.
– sok od paradajza sadrži neuporedivo veću koncentraciju likopena koji je dobar za srce nego svež paradajz. Osobe alergične na paradajz najčešće bez problema mogu konzumirati ili sok od paradajza.
– termičkom obradom plavog patlidžana, eliminišemo toksin solamin koji se nalazi u svežim plodovima. i koji može izazvati probleme prilikom varenja hrane.
– sirove, zelene masline su toliko gorke da su skoro nejestive bez prethodne obrade.
– kopriva se takođe mora blanširati.
– osim šampinjona koji su zaista bezopasni, sve ostale pečurke se kuvanjem oslobađaju toksina koje poseduju makar u tragovima.
– fermentacijom (kiseljenjem) obezbeđujemo organizmu neophodne dobre bakterije.

Primeri koristi od obrade namirnica su brojni kao i primeri šta gubimo prilikom te obrade. Obradom gubimo termolabilne hranljive supstance ili one koje vrlo lako oksidišu ali zato druge činimo mnogo bolje iskoristljivim a namirnice ukusnijim. Kuvanjem u vodenoj pari  manji su gubici vitamina i minerala nego kuvanjem u vodi.

Sveže voće i povrće u sebi sadrži mnoge enzime koji se kuvanjem uništavaju. Naime, kuvane namirnice organizam tretira  kao strano telo i reaguje angažujući veliku količinu leukocita kao u slučaju infekcije. Ukoliko se pre obroka pojede sveža salata, ili popije sveže ceđeni sok do ovakva reakcija neće bito toliko burna i organizam će ih mnogo lakše prihvatiti.  • Ostavi komentar