Kurkuma – čistač jetre



Kurkuma je omiljeni azijski začin jarko žute boje koji povoljno deluje na funkciju i rad mozga i srca, a pojedine naučne studije dokazuju njenu snažnu antikarcinogenu aktivnost. Kurkumin poseduje snažno antioksidativno,protuvupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno delovanje. Stoga se razmatra kao delotvorna terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija,a rtritisa, Alchajmerove i drugih hroničnih bolesti.

Otkriveno je da kombinovana sa karfiolom prevenira rak prostate i zaustavlja rast kancerogenih ćelija, prevenira karcinom dojke i melanom,smanjuje rizik od leukemije u dečjoj dobi te je prirodni čistač jetre. Može sprečiti i usporiti napredovanje Alchajmera jer odstranjuje plak nataložen u mozgu, sprečava metastaziranje mnogih karcinoma, čak i kad je u pitanju karcinom gušterače te je snažno protivupalno sredstvo. Samim tim, izvrstan je saveznik kod upalnih procesa poput artritisa i reumatidnog artritisa.



Dokazno je da usporava napredovanje multiple skleroze, pomaže razgradnju masti i odličan je saveznik u mršavljenju, ali i u borbi protiv psorijaze i ostalih patogenih promena na koži. Još od davnina korišćena je u kineskoj medicini kao sredstvo za ublažavanje bolova i borbu protiv depresije.

Osim toga, kurkuma je neizostavan deo karija pa se u njenim dobrobitima može uživati i kroz kari. Kurkuma se može nabaviti u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici hrane, kao samostalan začin ili u sastavu začina karija. Dodaje se u jela sa pirinčem, povrćem, posebno se preporučuje za pripremu svih vrsta mahunarki jer podstiče varenje i sprečava nastanak gasova i nadutosti. Kari se često dodaje i kao začin za jela sa mesom. No treba pripaziti da se ne pretera jer umesto žute možete dobiti čudnu nijansu zelenkaste koja ne deluje ni najmanje privlačno.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar