A kubik vredi 500 evra

Eko Taxi Vranje

Odavno su mafijaši strateški partneri države Srbije. Informacije koje stižu iz više sela Pčinjskog okruga, iz tamošnjih šuma, to potvrđuju.

Pre dve nedelje iznad Vrtogoša posečeno je preko 1.500 kubnih metara tehničkog drveta. Svaki kubik obrađenog drveta na tržištu vredi oko 500 evra.Iz Božice, opština Surdulica, obavestili su nadležne i javnost: zadruga „Masurica“, koja je u stečaju, za poslednje tri godine posekla je 1,5 milion kubnih metara drveta.

Na adrese zvaničnika otišle su informacije da je preduzeće „Napredak“ u stečaju iz Bosilegrada, za deset godina poseklo 500.000 stabala smreke i bora na teritoriji te opštine.

Planina Kukavica, prirodno dobro prvog reda, doživljava kataklizmu: tamo su trojica privatnika, u poslednjih 7-8 godina, posekli 2,5 miliona kubnih metara tehničkog drveta.

Na planini Oblik državna komisija je ustanovila da je divlje posečeno 11.000 stabala.

Šumari su odavno zakonom zaštićena vrsta. Jedan od njih je, priča se, „iz potrebe“, grejanje uveo i na terase jednog od tri svoja zamka, koje on zove porodične kuće.

Slične informacije stižu iz Trgovišta, Radovnice, Stajevca, sa Petrove gore, iz Krive Feje, Golemog Sela, Lepčinca, Prohora Pčinjskog, Čestelina, Devotina, Trstene, Oštre glave, Dragobužda, Breznice, Suharna, Novog Sela, Zarbinca…

To je ono što javnost zna. Ali, to je kap u moru. Druge brojne kriminalne radnje su dobro čuvane tajne. A ključevi od tih tajni su u institucijama – u političkim partijama. Čeka se da razni zakupci, trgovci, šumari, šumski inspektori, policija, neki tužioci…završe posao, pa da onda bude kasno za svaku akciju. Samo mali broj njih doći će na tapet, ohrabreni institutom „nedostatka dokaza“.

Javnost mora sve učiniti da baš svi oni u lancu, ko god bili i kako god se zvali, sednu za okrugli sto, da se pogledaju u oči i da izvagaju jedni druge. Javnost ne želi da se bavi lopovima koji su ukrali, već onima koji su uhvaćeni.  • Ostavi komentar