Kosovo, politika i ekonomija

Eko Taxi Vranje

Celokupno tržište Kosova je oduvek bilo i biće vrlo važno za srpsku privredu. Pojedine firme iz Srbije čak zasnivaju celu svoju proizvodnju na kosovskom tržištu. Prehrambena, gradjevinska i drvna industrija iz Srbije je najviše bila prisutna na Kosovu, tako da će ove grane i najviše da izgube uvodjenjem blokade za srpsku robu.
Državni organi Republike Srbije u ovim trenucima treba da deluju vrlo brzo ali i veoma pažljivo, oprezno, a pre svega pametno. Ništa silom neće ići. Srbi sa Severa Kosova mogu da blokiraju puteve koliko god hoće i u tome niko ne može da ih spreči, ali većinskom stanovništvu Kosova, a to su Albanci, niko ne može da nametne koju robu će trošiti i od koga će da je kupe. A, svakako će da je kupe jer je kosovsko tržište samo potrošačko a nije i proizvodno. Na tom tržištu 90% robe stiže iz uvoza iz različitih zemalja. Srbiji se daleko više isplati da prihvati mere reciprociteta jer ništa ne gubi niti rizikuje: sa Kosova nema šta da se uvozi, dok je izvoz srpske na Kosovo veoma značajan za veliki broj srpskih firmi.
Na Kosovu se momentalno organizuju razni karnevalski antipropagantni ceremonijali za odvraćanje kupaca od srpske robe. Svakog dana, u većim gradovima, simbolično se pali po nekoliko srpskih proizvoda. Država Srbija mora da reaguje brzo, bez gubljenje vremena. Treba nastojati u razgovorima sa kosovskim institucijama da reši ovaj problem koji je veoma važan ža srpsku privredu. Ovaj problem nikako se ne može rešiti sa Srbima sa severa Kosova. Oni mogu da blokiraju puteve, mogu da pale granične prelaze, ali da nateraju Albance da kupuju srpsku robu ovakvim metodama ni slučajno. Ni trenutak ne sme više da se izgubi bez postignutog dogovora jer Srbija je svakim danom sve udaljenija od kosovskog tržišta a Makedonci, Grci, Turci, Hrvati, Slovenci i drugi već trljaju ruke.
Siguran sam da na Kosovu neće faliti ništa od robe. Biće je u dovoljnim količinama, istog kvaliteta i cene, samo što neće dolaziti sa srpskog tržišta. A povratak srpskih proizvoda na kosovsko tržištu biće još teži a šteta ogromna za Srbiju.
Već sada, u Niškom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, stala su sa proizvodnjom neka preduzeća i male porodične firme koje su živele od plasmana robe isključivo na Kosovu i zato politika što dalje od ekonomije i privrede. Hajde da se već jednom oslobodimo raznih mitova i prošlosti. Realnost na terenu je jedno a želje i mitovi nešto drugo. Kosovo je momentalno, svidjalo se to nekom ili ne, država koju su priznali 82 države, medju kojima su SAD i 22 članice EU.
Ako je već politički izgubljena teritorija, Srbija treba da bude mudra i da barem ekonomski i dalje bude prisutna na Kosovu.

  • Ostavi komentar