Kora od pomorandže kao lek



Plod pomorandže je jedan od omiljenih voćnih plodova širom sveta. Kora od pomorandže se uglavnom baca, a jede se unutrašnjost kao kriške ili se cedi sok (popularni đus Ponekad se upotrebi rendana kora od pomorandže kada se pravi neki kolač na primer, jer daje predivnu aromu.). Manje je poznato da i kora ima svoje kvalitete, neki smatraju čak i veće od unutrašnjosti ploda.

Kora od narandže sadrži vitamine, flavonide, vlakna, eterično ulje i mnoge druge sastojke. Pomorandžina kora sadrži sastojke koji pojačavaju imunitet. Vitamin C iz prirodnog izvora je prava stvar, jer može podići imunitet i oterati prehladu i grip. Vrlo dobro otvara apetit i podstiče varenje. Kora je dobra i za prečišćavanje disajnih puteva, protiv sekreta i kašlja. Deluje pozitivno na čišćenje pluća, a takođe i antialergijski. Kora sadrži moćne antioksidanse, a to su takozvani superflavonidi, koji smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da su antioksidansi iz kore i do 20 puta jači od onih iz ceđenog soka od pomorandže.



Sušena kora od pomorandže u prahu je blagotvorna za kožuo jer ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže čišćenju kože od bubuljica i mitisera. Pomoradžina kora je poznata sirovina u kozmetičkoj industriji.

Eterično ulje koje se dobija iz pomorandžine kore ima fenomenalne terapeutske prednosti. Koristi se u aromaterapiji. Smatra se da smiruje nerve i podiže raspoloženje.



Ali, problem sa korom je što su pomorandže koje obično možemo da kupimo dobro „naprskane“ raznim hemikalijama. Ipak,ako možete da dođete do prirodno gajenih pomorandži, dobro je da znate da  kora sadrži antikancerogene supstance,koje će pomoći  i u prevenciji mnogih vrsta raka.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar