Kiseli kupus protiv tumora



Činjenica je da danas sve namirnice možemo da kupimo u bilo koje doba godine. Ako niste ostavili paprike, paradajz, šarenu salatu… dovoljno je da odete do nekog marketa i kupiti sve što vam se jede. Iako to danas domaćicama u velikoj meri olakšava život, složićete se da domaćoj zimnici teško može bilo koja druga da parira.

Pre svega zbog konzervansa, aditiva, velike količine soli, esencije, alkoholnog sirćeta, koji remete stanje ravnoteže u našem organizmu, mnogi zimnicu ne doživljavaju kao zdravu hranu. To jeste tačno, ali dostupni su nam i brojni recepti za zimnicu bez kuvanja, soljenja i kiseljenja limuntusom već sa medom, začinima i prirodnim konzervansima.Ako se i dohvatite nekog recepta koji zahteva pomenute konzervanse, budite štedljivi u njihovoj primeni.



Turšija je je jedan od tradicionalnih načina spremanja hrane korišćenjem, uglavnom, prirodne fermentacije. Prilikom fermentacije se šećeri iz hrane, uz pomoć enzima i bakterija, transformišu u mlečnu kiselinu koja jača creva, upijajući hranljive sastojke u krvotok. Na taj način fermentisana hrana jača jetru, pojačava apetit i pomaže varenje.

Kiseli kupus je dobar primer dugo fermentisane turšije, koja se i kod nas tradicionalno priprema. Ako prilikom stavljanja kupusa koristite morsku so umesto obične kuhinjske, dobićete jednu istinski lekovitu namirnicu, kao i najbolji prirodni izvor vitamina C. Sadrži izotiocijanate – materije koje spečavaju rast malignih ćelija. Ovih materija nema u sirovom i kuvanom kupusu. Kiseljenjem kupusa stvara se i vitamin B12, neophodan našem organizmu za sve procese stvaranja crvenih krvnih zrnaca i održavanje optimalnih količina gvožđa u organizmu.



U industrijskoj, kupljenoj zimnici su prisutni sulfati kao konzervansi koji kod dece sklone astmi mogu da izazovu teškoće sa disanjem. Velika količina sirćeta u njoj nije za preporuku. Kupovna zimnica pasterizacijom na visokim temperaturama ubija laktobacile, pa nema njihovog korisnog efekta na varenje.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar