Kako zaraditi milijardu evra

Eko Taxi Vranje

Evo recepta kako da Srbija samo od struje godišnje može da zaradi 18 miliona evra (…možda i više) a da “ni luk jede, ni luk miriše”.

Neradovac, petak 2. avgust, 16,00 časova. Na plus 38 sve gori. Ali, u glavnoj ulici u selu i svim sporednim, gori I svih dvadesetak  sijalica ulične rasvete. Zanimljiva situacija, pa zato zovem direktora vranjske “Elektrodistribucije” Zorana Kneževića. On se prvo slatko nasmeja, a onda me sa pet-šest rečenica urazumi da se ne sekiram.“To što ti vidiš u Neradovcu nije ništa novo. U svim našim selima je ista situacija, a za to je nadležna Direkcija. Nije šala – kada bi oni poveli brigu o struju, mogli bi mesečno da uštede za plate svih zaposlenih” – objasni Knežević.

Eto belaja. Kada je na primeru Direkcije takva situacija, šta se dogadja na nivou Srbije. Knežević nastavlja:

“EPS proizvodi mesečno prosečno 100 miliona kilovat sati struje. Ako bismo uštedeli 15 odsto, dakle 15 miliona i prodali ih na svetskoj pijaci, godišnja zarada bi bila 18 miliona evra. A zamislite, da u ovoj Srbiji uvedemo nekakav red, pa uštedimo 20 i više odsto, gde bi nam bio kraj“?

A na pitanje možemo li i koliko je to realno, direktor kao iz topa odgovara da možemo, da je to sasvim realno, pa zato nudi novi dokaz.

„Srbija danas troši isto onoliko elektreične energije godišnje, koliko je trošila 1989. pred raspad Jugoslavije, kada je njena privred bila vodeća u regionu. Danas su naši privredni kapaciteti daleko skromniji. Da li je to onda normalno“? – pita Knežević i podseća da „bogati štede, a da se siromasi rasipaju“.

Ispada da je vlastima u Srbiji, uvek kada je trebalo, bilo lakše (čitaj – elegantnije) da se kod međunarodnih finansijskih institucija zaduže za ogromne kredite sa enormnim kamatama, nego da se ugledaju na bogate, da osmisle i povedu domaćinsku akciju štednje.

Posle ovih podataka stvavri postaju jasne: u gologuziji kakva je Srbija, vlasti ne želi, neće, ne ume, ne može, nema vrenmena… da zaradi milione evra godišnje. Kao i toliko puta do sada, teret rupa u budžetu biće opet prebačen na leđa građana. Opet, lud zbunjenog.  • Ostavi komentar