Kad pobednici pišu istoriju

Eko Taxi Vranje

Borac B.R. iz Vranja bio je jedan od onih koji su stvarali noviju istoriju Jugoslavije. Tamo negde šezdesetih godina prošlog veka, on je o ulozi drugova u narodno-oslobodilačkoj borbi (NOB) i posleratnoj socijalističkoj izgradnji ovako pričao i zapisao:

U ratu smo stvorili državu, narodnu državu –  Federativnu narodnu Republiku Jugoslaviju (FNRJ). Državu, dakle. Nije to šala.Tokom rata i kasnije stvarali smo narodne organe vlasti – Narodne odbore, Narodnu Skupštinu, Narodnu Vladu… i narodne institucije za očuvanje reda i poretka – Narodnu armiju, narodnu policiju, narodne sudove… i tako redom, sve za narod i u narodnom interesu. Malo po malo, preuzeli smo na sebe veliku odgovornost, veliki teret istorije.

A onda, tamo negde od 1957. do 1963. godine, u celoj zemlji smo vršili veliko „raspremanje“, veliku reviziju, veliku nadogradnju Narodno oslobodilačke borbe. Zadatak je bio da sve te ratne dogadjaje, posebno njihove učesnike, smestmo u korice nove istorije. Za preko 20.000 boraca, koji su u rat krenuli 1941. godine, ustanovljeno je ratno priznanje „Partizanska spomenica 1941.“ koje je nosilo priličan broj društvenih povlastica.

Te drugove borce, pronašli smo medju posleratnim domaćinima, seljacima, radnicima, ineligenciom. Sakupili smo ih i napravili spisak. E, onda smo seli u Komitetu i svakome od njih napisali novu biografiju. Zapisali smo: u rat je pošao tada i tako; sa tom jedinicom ili jedinicama prošao je takav ratni put; učestvovao je u tim bitkama; istakao si se tu i tu, kraj rata je dočekao tu…

Taj papir smo potpisali i overili. Onda smo pozvali svakog posebno u Komitet predali mu u ruke taj papir. Kazali smo svakome ponaosob: „Zaboravi šta si bio, gde si bio i šta si radio. Ti si od danas to. Nosi kući, nauči to napamet. I, gde god dodješ od danas pričaš samo to“.

Za to vreme istorija je ćutala.  • Ostavi komentar