JP JAVNA KUĆA

Eko Taxi Vranje

Globalno a lokalno  je veoma simpatična igra reči, čak i naziv emisije na jednoj lokalnoj televiziji, ali, kod nas te reči su klasični antipod. Da ne bi bio optužen za krađu autorskih prava, emisije te televizije retko gledam, i mislim da bi trebalo da u nazivu imaju samo jednu reč- lokalno. Druga je stvar što kompletan politički život u ovoj ojađenoj državi može da stane u jednosatnu emisiju istog naziva. Istorija je retka kategorija u koju se mi, Srbi, toliko kunemo, a imamo pamćenje zlatne ribice. Filosofski gledano, ima napretka. Prvo su političke bitange obučene u demokratski dres sistematski pokušale da oskrnave pokojnog premijera Djinđića i nepristojnim bogaćenjem i bahatošću uspele da skinu imidž intelektualnosti koji je činio izvorne demokrate. Drugo, data je prilika da retke, pametne snage stranke koja je bila antipod Djinđićevoj ideji presvuku dres, skinu bedž, i pokušaju da ostvare slične ideje sa namerom da operu mračnu stranu ne samo savesti, već pre svega, biografije. Naime, nečista savest se ne pere. Namerno sam izostavio „lice sa poternice“ jer je njihovo delovanje čist egzorcizam.

Užasavajuća stvar je mržnja koja se zapatila kao politički okidač kako ispravnih, tako i neispravnih ideja. Verbalno licemerje, u nečem što bi u političkom dijalogu trebalo da bude civilizacijska tekovina, obija se o glavu onima koji ga najčešće primenjuju. Ljudi koji nikad nisu osudili pretnje Ćuruviji, Djinđiću, a u zadnje vreme Pajtiću i Čedi, su sad zaprepašćeni pretnjama. Trijumviratu iz vladajućeg establišmenta, koji je simpatičan baronici Ešton, nikako nije jasno kako se bilo ko usuđuje da njima preti.Gospodo iz vlasti, ne dozvolite da se preti bilo kom građaninu koji izrazi svoj stav imenom i prezimenom. Ne skačite sa dubokim čizmama u plitku, balkansku baru, jer ste nekada taj mulj sami negovali. A sad, lokalno. Je l znate da se održavaju izbori za mesne zajednice? Naime, da članstvo vladajućih stranaka ne gubi radnu temperaturu, i ne ispadne iz forme, (iako izbora neće biti, jer je Vlada jedinstvena) prvi   put se prave na ovaj način.

Moramo da se poigramo izbora za ovaj, najniži vid građanske inicijative, koji neostvarenim članovima stranaka služi kao utešna nagrada umesto obećanog posla, ili nekog, navodnog, političkog statusa. Aktivista će biti član Saveta i predložiće „komunalni plan za narednu godinu“. Retko ko od tih političkih diletanata, a komunalnih Nostradamusa zna da u Srbiji ne postoji opština gde je završen komunalni plan za 2010. Neka im je sa srećom. Komunalni plan, inače, rade naša javna preduzeća pod kontrolom države sa stravičnim dugovima. Imamo sreću što se usrećitelji ne sete da otvore državnu Javnu kuću. Sa ovim kadrovima bi, čak i ona počela da pravi gubitke.   • Ostavi komentar