Jogurt i kiseli kupus protiv karcinoma



Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije,  probiotici predstavljaju žive mikroorganizme koji primenjeni u adekvatnim količinama pružaju zdravstvenu korist.  Interes za probioticima raste velikom brzinom, intenzivno se sprovode ispitivanja njihovog dejstva na digestivni trakt, alergiju, infekcije disajnih puteva kod dece, a u toku je i veliki broj studija koje se bave ostalim pozitivnim dejstvima gde se posebno ističe prevencija pojedinih tipova karcinoma. Najvažnija osobina probiotika je njihovo inhibitorno dejstvo na razmnožavanje štetnih mikroorganizama,č ime aktiviraju i pomažu peristaltiku creva, podstiču apsorpciju nekih hranljivih materija i pokreću niz drugih efekata u organizmu koji rezultuju jačanjem imunog sistema. Pogrešne navike u ishrani, kao što je konzumiranje masne i začinjene hrane i alkohola, upotreba antibiotika i drugih lekova, izlaganje stresu, starenje, izloženost toksinima, dovode do smanjenja broja ovih bakterija u digestivnom traktu i remećenja postojeće ravnoteže između „dobrih“ i „loših“ bakterija.  Jogurt je najpoznatiji izvor probiotika, „dobrih bakterija“. One održavaju balans organa za varenje, smanjuju nadimanje i gasove u stomaku, dijareju i opstipaciju, regulišu i ostale digestivne probleme a istraživanja sugerišu da jogurt može olakšati simptome laktozne intolerancije. Kefir je po ukusu i strukturi sličan jogurtu, a sadrži značajne probiotske kulture i nekoliko vrsta kvasca.Kefir je, zapravo, fermentisano mleko koje mogu koristiti osobe koje ne podnose laktozu, jer se mleko lakše vari usled fermentacije. Fermentisani meki sirevi, kao što je gauda, sadrže laktobacilus koji je dovoljno izdržljiv da preživi prolazak kroz digestivni trakt domaćina. Pored toga, sir može biti nosač za probiotike koji jačaju imuni sistem. Kiseli kupus sadrži bakterije koje nastaju fermentacijom (kiseljenje) te predstavlja možda najjači prirodni probiotik koji pomaže radu digestivnog trakta i na taj način (u sadejstvu sa mnoštvom vitamina koje sadrži) učestvuje u prevenciji nastanka ranice na želucu, gastritisa, a po novijim istraživanjima i prevenciji pojedinih vrsta karcinoma.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar