Javašluk

Eko Taxi Vranje

Dame i gospodo, drugarice i drugovi, naši i vaši, vreme je isteklo, moramo da prevrnemo ploču. U Vranju je na sceni, pored mnogih drugih, i jedan medijski javašluk. Baš tako – javašluk.

U Vranju je završen „Zlatni puž“ – internacionalni festival dečijeg animiranog filma. Dečacima i devojčicama treba skinuti kapu na onome što su pokazali. Ali, o onima koji vode vranjsku Školu animiranog filma (ŠAF), treba da se pobrinu Osnovno tužilaštvo i Gradski pravobranilac. Oni treba da objasne odakle u službenom katalogu Festivala, u biltenima i na press konferencijama, logo i kamera samozvane televizije „Fokus“? Drugo, postoji li pravni osnov da jedna televizija, koja nema dozvolu Republičke radiodifizne agancije (RRA), bude medijski pokrovitelj manifestacije za koju su pare obezbedjene budžetom grada? U prevodu – da gradjanima objasne kako to da se parama poreskih obveznika finansiraju organizacije čiji rad u državi Srbiji nije dozvoljen. Međutim, na način kako radi ŠAF, direktno ili indirektno, virmanom ili statusom, rade i mnogi drugi, koji raspolažu parama poreskih obveznika. Da ne bude zabune, zbog njih – ne zbog nas, nabrojmo ko sve ulazi u sastav ove „vranjske mućkalice“:To su press konferencije svih parlamentarnih stranaka, rad i delovanje grada Vranja i njegovih čelnika, gradskih javnih preduzeća i ustanova, državnih preduzeća i ustanova, privredne komore, vojske, policije, škola, banaka, osiguranja, crkve, udruženja gradjana, nevladinih organizacija…od posete najviših srpskih zvaničnika do društva golubara…gde god se čovek okrene! Njih 90 odsto šalju „Fokusu“ poziva za događaje. Onih 10 odsto su srećni što ih slika bez poziva. Tako se krug zatvara. 

Ovo je, zašto ne, ujedno i poziv najpre medijskim organizacijama, ali i svim pravnim i fizičkim licima u medijskoj sferi da krenemo od sopstvenog dvorišta.

(NAPOMENA: za piratske – divlje emitere nije nadležna RRA već pravosudje).  • Ostavi komentar