Jaja protiv srčanog udara



            Jaja imaju široku primenu u kulinarstvu, zbog svoje velike hranljive vrednosti i velikog broja raznovrsnih jela koja se mogu pripemiti od njih.  Jaja sadrže gotovo sve hranljive sastojke potrebne čoveku i zato zauzimaju vidno mesto u ishrani. Ukusno i hranljivo, jaje samostalno obezbeđuje kompletan obrok, ili je glavni sastojak mnogih jela, koja bez njega ne bi bila ista. Ova namirnica je visokog nutritivnog nivoa, tj.odličan je izvor proteina, a sadrži čak petnaest vitamina i minerala.

            Kao izvor proteina, jaje može potpuno da zameni meso, čak ima veću biološku vrednost. Predstava o jajetu kao zdravoj hrani je izgubila sjaj kada je ustanovljena veza između holesterola i pojave kardiovskularnih bolesti. Međutim, brojna dugogodišnja istraživanja su demantovala ove stavove i potvrdila da su jaja značajan izvor hranljivih materija, neophodnih za optimalno zdravlje. Nasuprot ranijem shvatanju da previše konzumiranja jaja može da dovede do srčanog udara, ona ga upravo preveniraju, jer sprečavaju nastanak krvnog ugruška. Lecitin u žumancetu sadrži jedinjenje holin, koje ima ulogu u razvoju mozga i memorije.



            Količina mineralnih sastojaka belanceta i žumanceta se razlikuju. Žumance je naročito bogato fosforom, gvožđem,i cinkom, ali vrlo malo kalcijumom. Jaje se može obogatiti kalcijumom ako se kuva u ljusci, što mu dodaje dva miligrama kalcijuma, a to je dovoljna dnevna potreba za dve mlade osobe. Treba istaći da se gvožđe iz jajeta iskoristi 100 odsto i da se jednim jajetom mogu podmiriti 10-12 odsto dnevnih potreba za gvožđem. Jaja predstavljaju značajan izvor vitamina A ,D i E.

            Od načina pripreme zavisi svarljivost, odnosno iskoristljivost jajeta: kuvano je iskoristljivije, dok prženo gubi izvesnu količinu proteina. Najlakše za varenje je kuvano, a najteže pečeno jaje. U zavisnost od starosti, nedeljno bi trebalo uneti tri do pet jaja.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar