Izabrali ste nepostojeći broj

Eko Taxi Vranje

Otkačila se mom prijatelju žička, što bi rekli u Vranju. Reši zato da se tog  popodneva, sa komšijom, rekreira u bašti jednog restorana uz gledanje tenisa, domaću kuhinju i vino. I, pozove poznati telefonski broj, kad’ tamo ’oćeš:

„Telekom Srbija. Besplatno obaveštenje. Birate nepostojeći broj. Za više informacija pozovite 11811. Hvala“.Zavrti glavom moj prijatelj, stavi prst na čelo, misleći da je nešto pogrešio, pa ponovo okrenu isti broj. Kad’ tamo ponovo govorni automat sa istom porukom.

„Ovde nešto nije uredu“ – kaže moj prijatelj, pa posegnu za mobilnim telefonom. Izabra isti broj, po treći put.

„Izabrali ste nepostojeći broj. Molimo vas pozovite kol centar“.

Sede moj prijatelj kao da je u kladionici, da smisli sledeći potez. „Pozvaću ipak informacije“ – reče u sebi i okrenu fiksni broj 11811 kad tamo:

„Telekom Srbija. Dobili ste servis Telefonski imenik. Pozivi iz fiksne telefonije se tarifiraju iznosom od 33 dinara. Porez je uključen u cenu.“

Moj prijatelj kao oparen prekinu vezu misleći da će tako zeznutu automatski „taksimetar“ Telekoma, ne znajući da je već bacio u bunar 33 dinara.

„Loopooviii…“ – viknu koliko ga grlo nosi i sede da porazmisli. Zna da ga u sličnim situacijama redovno čeka Gospodin Marfi sa svojim zakonima. Uzme ga tako pod svoje, a njegov račun mu po pravilu presedne. Onda se doseti da pozove upućenog prijatelja na mobilni.

„Pa, kako da ne znaš? Telekom nam je promenio brojeve telefona. Ispred dosadašnjeg petocifrenog broja treba dodati broj 74. Kažu, to ima neke veze sa EUnijom i evropskim standardima“ – objasni mu ovaj natenane.

Aaaaa… značiii… nerad i hoštapleraj mu dodju po evropskim standardima. Pa zašto umesto one poruke kojom su prijatelju oteli 33 dinara, nisu mogli da postave obaveštenje o promeni brojeva telefona. Ako danas samo 1000 građana Srbije namagarče kao što su njega, eto ti 33.000 dinara. Jeda dobra srpska plata. Prijatelj, besan, pozva broj sa prefiksom 74 i ipak sa komšijom ode na „rekreaciju“.

Sutradan je napisao pisma zaštitniku građana Saši Jankoviću, tržišnoj inspekciji i internoj kontroli Telekoma Srbija. Rezultat čekamo  • Ostavi komentar