Iz loše u goru godinu

Eko Taxi Vranje

Kradem naslov jednog od svojih urednika. Štampan je u decembru 2008. godine, ali i dalje je aktuelan, šta više, nema boljeg.

Neće to biti samo martovska inflacija između jedanaest i 14 odsto koju je najavio guverner Šoškić, što će sledeću godinu učiniti gorom od ove. Niti pad realnih plata, sa sadašnji 310 na oko 250 evra u proseku, kako najavljuju analitičari skloni apokaliptičnim predviđanjima – ne zato što imaju paranoidne napade, već zato što grafikoni i brojke na takav zaključak ukazuju.Gorom sledeću godinu neće učiniti ni samo novi nezaposleni, radnici pred otkazom koji će se skupljati u dvorištima preduzeća i pred kapijama istih. Za goru godinu neće biti odgovorna ni jedino Vlada, čiji članovi izgledaju kao da sa građanima ne dele nervozu i nesigurnost, iako je malo verovatno da nisu svesni opšteg nezadovoljstva.

Mislim da će činjenica, da je 2011. godina predizborna, biti ona kap koja će preliti čašu. Partije vlasti će u niskom startu navaliti da otvaraju gradilišta, prštaće na sve strane nove stotine i stotine kilometara autoputeva, neće moći da se živi od svečanih otvaranja „kapitalnih objekata“, a da se spava, neće moći od novih obećanja.

Srećom, kablovska televizija nudi pogled ka nekom drugačijem svetu, pa zaluđeni televizijski gledaoci neće biti ucenjeni propagandnim političkim sadržajem. Ali, svuida će se osećati ta atmosfera apsurda – Srbija će dogodine živeti u dve stvarnosti.

To je ono što će, povrh svega, godinu pred nama učini gorom od prethodne. A izbori su, najavio je Boris Tadić, tek u martu 2012.  • Ostavi komentar