Guzen ili Dupen?

Eko Taxi Vranje

 Odvede me put službeno do Skoplja. U želji da budem pedantan i kooperativan prema kupcu slika, stignem rano, oko pola devet ujutru, iako je sastanak u 11. Na granici gužva, sunce upeklo, a ja pravac pre roka na centralni trg, u elitni restoran „Pelister“. Sve je vrhunski skockano, fontana u više mlazeva samo sipa, lavovi bljuju vodu, Aleksandar na konju me gleda iskosa, a Samuil malo prekorno iza. Zbog starih vremena i navike, naručujem veliko točeno pivo. Uljudna konobarica mi kaže: “Ne točimo do 10.“ Ja pomislim neispravna točilica, pa kažem: “Dajte mi pivo u flaši.“ „Ne točimo alkohol do 10 “ – izričita je dama. Ukapiram ja, ali opet probam: “Može li jedna rakija sa kiselom vodom?“  Uzalud. I oni su kandidati za Evropu.

Ispričam to u Kafanskom parlamentu, i svi budu zgroženi kvazi-zakonima, jer mi u 10 već  imamo novog kandidata za povraćanje. Nećete vi daleko sa turizmom, južna braćo.

Kod nas se iz sličnih razloga vratio iz pečalbe ugledni intelektualac i rešio da krene iznova, da popristegne roditeljsku kuću, pa za izvodjenje radova pozove jednog Banjčanina za koga je pre odlaska znao da je pomalo „namajstoričav“. On odmah dodje, povede i sina, radi dva sata, uz dve kafe i dva piva, i stiže vreme za naplatu. – Je li dosta 2.000?  – pita „intelektualac“.

– Daćeš još 500 preko toga – odgovori izvodjač.

– Važi, ali da daš sinu za kafić – uslovi ga poslodavac.

– Ne dolazi u obzir – kaže ekspert – sa njim ćeš posebno da se pogadjaš.

Gde li sam se vratio? – pita se zaprepašćeni intelektualac dok ga mi tešimo da je, po rečima novokomponovane, rekonstruisane Vlade, „Srbija idealno mesto za ulaganje“.

Najbolju utešnu reč mu je priuštio onaj sluđeni radikal koji se vratio sa odmora.

– Ćuti i plaćaj. Ja sam se šokirao kad sam čuo da će za savetnika vlade da dodje onaj Guzenbauer. Ne poznajem čoveka, ali me plaši onaj prefiks “guzen”. Doduše, i na putu za Ohrid, vidoh da ima skretanje za dva sela – Gorno i Dolno Dupelni, ali kako mi izgleda, iako su skinuli potkošulje i bedževe, od ovih novoveraca možemo da očekujemo da „site bideme dupeni“.

 

  • Ostavi komentar