FURUNČE

Eko Taxi Vranje

Komisija za utvrđivanje znamenja i značajnih datuma grada Vranja raspisala je Javni konkurs za izradu idejnog rešenja grba i zastave grada. Moram priznati da me je ova vest obradovala. Biće ipak da za ovakve poslove nikada nije kasno, a oni, koji su uspeli da kod gradskih čelnika „proguraju“ ovu ideju, zaslužuju u najmanju ruku pohvale i čestitke. Posebno zbog toga što će grad Vranje, kada se navršava 920 godina od prvog pomena, svoj znak, svoj simbol, dobiti na način koji garantuju struka i nauka – heraldika.

Sadašnji grb Vranja (plavi štit sa simbolima belog mosta, zupčanika, duvana i godine 1093) nastao je pre 37 godina. Na pozivnom konkursu uradio ga je Zoran Stošić Vranjski (1936), slikar i dizajner iz Sombora, koji je rođen u Vranju. Njegov predlog tadašnji delegati Skupštine opštine proglasili su za grb Vranja 31. marta 1976. godine.Dogodilo se to u vreme kada je na čelu opštine bio Svetislav Stojković – Ence, za čije ime su vezane brojne anegdote. Zoran Stošić Vranjski seća se da ga je tada Ence pozvao i dao mu „domaći zadatak“ da nacrta grb, jer je to tada bilo i moderno i prestižno. Kao predsednik opsednut privredom koja je bila u usponu, ali je Alfa prolazila kroz period krize, on je rekao Stošiću: „Vidi da u taj grb negde udeneše jedno furunče“,

Moramo podsetiti da je Stošićevo originalno rešenje imalo jedan značajan detalj koga danas nema na gbu. Autor je, iznad kontura Belog mosta, na vertikalnu osu postavio crvenu petokraku. Nju su čelnici lokalne vlasti, sredinom devedesetih, bez ikakve odluke ili saglasnosti autora (a morali su) skinuli, što je po njima bio znak da raskidaju sa komunizmom i prihvataju demokratske promene.

Raduje što će nova znamenja – grb i zastava, tu već nema dileme, biti urađena po proverenim pravilima heraldike, u skladu sa srpskom heraldičkom i veksilološkom tradiciom. Tim putem su, u Srbiji krenule mnoge opštine. Danas 43 grada ili opština imaju grbove i zastave urađene po principima heraldike – grb u tri nivoa i zastava kvadratnog oblika. Pre Vranja, taj princip su u Pčinjskom okrugu prihvatili najpre Bosilegrad, a potom i Surdulica.

Čini nam se normalnim i logičnim da bi ista komisija grada Vranja mogla već sada da se lati novog zadatka: da donese odluku o promeni naziva ulica u trgova u Vranju.

 

   • Ostavi komentar